Opozicija spremna da sutra podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova najavili su danas da su spremni da sutra Predsedništvu Skupštine Kosova podnesu zahtev za održavanje sednice na kojoj bi se na dnevni red postavilo pitanje izglasavanja nepoverenja Vladi Ramuša Haradinaja.

„Izražavamo svoj stav da smo spremni da sednemo da izvučemo zemlju iz ove krize. A to je da sednemo i odredimo datum izbora“, rekao je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti posle neuspele sednice Predsedništva Skupštine Kosova.

Poslanica Samoopredelenja Aljbuleljna Hadžiu je rekla da je opozicija napustila sastanak Predsedništva Skupštine zbog arogancije predstavnika manjina, kako je ona nazvala predstavnice vladajuće koalicije.

„Jedino rešenje su izbori. Opozicija odbija da nastavi kao da se ništa nije dogodilo i pored skandala i političkih odluka. Od sutra se podnosi predlog za pad Vlade, bez obzira na to da li imamo 61 potpis ili ne. Izbori su jedina prilika za izlazak iz krize“, rekla je Hadžiu.

Poslanica Socijaldemokratske partije Kosova Šćipe Pantina je rekla da će opozicija imati 12 potpisa SDP kad god se podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

„PSD je potpisao zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi, ali mislimo da dok ne budemo obezbedili 61 glasa nadgledamo Vladu“, rekla je Pantina.

Za pad Vlade Kosova neophodno je obezbediti 61 glas od 120 poslanika koliko ima kosovski parlament.

Opozicija, ne računajući glasove Srpske liste koja bojkotuje rad Skupštine ima 57 glasa i potrebni su joj još četiri glasa da bi uspela u nameri da sruši vladu.

Istovremeno vladajuća koalicija bez Srpske liste ima 53 glasa.

Ovakav odnos snaga je doveo do skoro potpunog blokiranja kosovskog parlamenta i za sada je najmanje 5 sednica sa oko 40 tačaka dnevnog reda koje su zbog nedostatka kvoruma ostale nezavršene.

U slučaju da zahtev za rušenje Vlade ne bude dobio potrebnih 61 glas onda se prema Ustavu i poslovniku o radu Skupštine sledeći zahtev može podneti posle najmanje šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari