Opozicija Srpske liste pozdravila napuštanje institucija, poručuju da neće dozvoliti da građani budu izigrani 1Foto: Printscreen/YouTube/KoSSev; Srpski opstanak, Za Zubin Potok

Građanske inicijative – Srpski opstanak i Za Zubin Potok koje su opozicija Srpske liste pozdravile su, kako kažu u zajedničkom saopštenju, iznuđeni potez napuštanja kosovskih institucija, ali i pozivaju zvanični Beograd da obezbedi adekvatna finansijska sredstva zarad lakše egzistencije onih koji su institucije napustili, ali i pitaju kakva će biti uloga privremenih organa Srbije koji deluju na prostoru KiM.

– Kao što smo obećali, pozdravljamo iznuđeni potez napuštanja kosovskih institucija sve dok se ne povuče odluka o preregistraciji i formira Zajednica srpskih opština. Nismo
verovali da će se ovo ikada desiti, a posle desetina neostvarenih obećanja Srpske liste. Građani se osećaju nesigurno pored nacionalističkih pretenzija vlade gospodina Aljbina Kurtija i nalaze se između dve vatre. U više navrata smo izrazili čvrst stav protiv odluke vlade u Prištini i naveli da će upravo takva štetna odluka homogenizovati sve građane, navode.

Pozivaju zvanični Beograd da se izjasni povodom ove odluke stavljanjem na glasanje u Narodnoj skupštini predloga o izjašnjavanju o svim briselskim sporazumima kako ne bi ostalo samo na građanima na Kosovu i Metohiji da ih brane.

– Tražimo da Vlada Republike Srbije građanima koji izlaze iz institucija obezbedi adekvatna finansijska sredstva zarad lakše egzistencije i nesmetanog funkcionisanja u svakodnevici, kažu iz ove dve organizacije.

Dodaju da se nameće pitanje kakva će biti uloga privremenih organa Republike Srbije i da li će biti lokalnih izbora po Izbornom zakonu Republike Srbije.

Privremeni organi, podsetimo, sve vreme deluje na Kosovu kao paralelno sa institucijama koje su osnovane i deluje po ustavu i zakonima Kosova, koji ih ignorišu.

– Zahtevamo revidiranje sporazuma o Zajednici srpskih opština kako bi se tom organu vlasti dodelila izvršna ovlašćenja ― a ne „puni nadzor“, kako stoji sada. Molimo građane da prate stanje na terenu i da svojim ponašanjem ne dozvole stvaranje anarhije na Severu Kosova. Pozivamo na mir i uzdržanost od nasilnih radnji. Isto tako apelujemo na međunarodnu zajednicu, Beograd i Prištinu, da hitno iznađu rešenja za novonastalu situaciju kako bi se stanje što pre stabilizovalo, saopštavaju.

Pitaju šta će biti sa Srbima i opštinama sa većisnkim srpskim stanovništvo južno od Ibra.

– Nadamo se da će Srpska lista iza svojih političkih odluka čvrsto stojati i tražimo da ne izvode nikakve političke trikove. Tražimo od njih da ovu odluku dodatno ne politizuju,
stvarajući još veći razdor među građanima. Pritom zahtevamo da se ograde od sprovođenja sporazuma o energetici i telekomunikacijama ― koji bi mogli višestruko da naruše kvalitet života naših građana, kažu.

Traže i izvinjenje Srpske liste za, kako kažu, decenijskog sprovođenja politike štetne po građane.

– Naše aktivnosti će se ubuduće svoditi isključivo na praćenje situacije narednih dana. Bićemo uz svoje građane šta god da se desi, a u to računamo i Srbe južno od Ibra. Nećemo dozvoliti da budemo izigrani, poručuju.

Srpski opstanak je vanparlemantarna opcija, dok Za Zubin Potok ima jednog odbornika u Skupštini opštine Zubin Potok – predsednika inicijativa Miliju Biševca. Nismo uspeli da dobijemo odgovor Biševac, koji je ujedno i jedini opozicioni odbornik u Skupštinama opština na severnom delu Kosova, hoće li povući isti potez kao njegove kolege iz Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari