Opozicija traži ocenu ustavnosti Odluke RIK o obrascima za utvrđivanje rezultata glasanja 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Opozicioni poslanici uputili su danas Ustavnom sudu Predlog za ocenu ustavnosti Odluke o obrascima za utvrđivanje rezultata glasanja na izborima, saopštila je stranka Zajedno.

Kako su naveli, u ovom Predlogu navedeno je da dosadašnja praksa, u kojoj „primedbe članova biračkog odbora“ nisu integralni deo Zapisnika o radu biračkih odbora, predstavlja kršenje Ustava Srbije, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Naime, primedbe sa biračkih mesta, napisane kao dodatak uz Zapisnik, često nisu stizale do izbornih komisija zbog čega nije bilo moguće dokazati povrede biračkog procesa i malverzacije na biračkim ;mestima koje mogu ozbiljno uticati na rezultate glasanja.

U saopštenju stoji da je analizom Zapisnika sa izbora 2022. godine, pokazano da Primedbe sa čak 11 odsto ;biračkih mesta u Beogradu nisu stigle do Republičke izborne Komisije (RIK), a nedavnom odlukom RIK od 7. novembra 2023. omogućeno je da se nastavi ovakva praksa.

„U cilju zaštite prava građana na slobodne izbore, garantovane Ustavom, zakonima i međunarodnim ugovorima, narodni poslanici traže da za primedbe bude obezbeđen poseban odeljak u Zapisniku o radu biračkih odbora, čime će se obezbediti da primedbe imaju isti tretman kao i drugi podaci o toku izbornog procesa.

Predstavnik podnosilaca zahteva je narodni poslanik Nebojša Zelenović iz poslaničke grupe „Moramo – Zajedno“, a Predlog je potpisalo 78 poslanika iz koalicije Srbija protiv nasilja, Novog DSS, Dveri, Zavetnika i Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari