Opozicija traži posebnu sednicu posvećenu KiM i pregovorima u Briselu 1Skupština Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

Većina opozicionih poslanika ponovo je zatražila od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da zakaže posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o Kosovu i Metohiji i pregovorima koje predsednik Srbije vodi sa Prištinom u Briselu.

Zatraženo je da toj sednici obavezno prisustvuje i predsednik Srbije kako bi objasnio o čemu on u Briselu tačno pregovara i da li je format pregovora promenjen. Ta sednica, kako navodi opozicija, bila bi dobro mesto da predsednik objasni kakvu je to on ratnu opasnost sprečio.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon poslednje runde Briselskih pregovora izjavio je da je obezbeđen mir za naš narod i da je sprečen novi pogrom, neka nova Oluja za naše ljude na severu Kosova. Zato bi bilo dobro da naš glavni pregovarač kaže građanima kakav je to rat sprečen i kakav je to mir obezbeđen, jer nisam znao da nam preti neka neposredna ratna opasnost. To je suviše ozbiljna stvar da bi se time mogli igrati, a na stranu što i nema nekog prostora za Oluju i Bljesak s obzirom da je zahvaljujući učinku ove vlasti sever Kosova na tihi, podzemni način, već prešao u ruke Prištine, rekao je u parlamentu Srbije Đorđe Vukadinovcić, poslanik poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije.


Vukadinović je u delu sednice posvećene poslaničkim pitranjima pitao i zbog čega predsednik Srbije sve ređe spominje R
ezoluciju 12 44 , ali i da li će se formiranje ZSO prolongirati do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, što bi predstavljalo još jedno poniženje za Srbiju.

On je podsetio da je to pitanje dva puta postavio i premijerki Ani Brnabić, a da je njen odgovor glasio da Srbija neće dozvoliti da im se ZSO ponudi kao uslov ili u paketi sa potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma .

A poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković da li će zakazati posebnu sednicu parlamenta Srbije na kojoj bi bilo reči o pregovorima sa Prištinom, kao i da li će toj sednici prisustvovati ključne osobe koje vode pregovore.
„Niko ne zna o čemu se pregovara“, rekao je Aleksić i dodao da predsednik Srbije još nije predstavio svoj stav o KiM. “Obećao je
da će to učiniti u aprilu, a sada smo na pragu jula“, rekao je Aleksić i dodao da se stiče utisak da Vučić nema problem da stavi potpis na pravno-obavezujući sporazum kojim bi Kosovu bila omogućena stolica u UN, ali da ima problem da to predstavi građanima.

Za Boška Obradovića, lidera Dveri, format pregovora u Briselu se promenio i prešlo se na dogovor o potpisivanju pravno-obavezujućeg sporazuma koji, kako smatra, vodi ka priznavanju Kosova.

Ovih dana tabolidi bliski vlasti pišu kako zapad pristiska Vučića i aktuelnu vlast. Molim predsednika države da nam precizira na koji način i oko čega ga pritiska. Postoje dve vrste pritiska, jedan ako ga zapad pritiska da se odrekne KiM, a drugo ako ga zapad pritiska da ispuni obećanja da će se odreći KiM, data 2012. godine zapadu koji ga je i doveo na vlast. Molim dakle predsednika Srbije da nam kaže o čemu pregovara u Briselu, o podeli KiM, ili o neustavnom referendumu iza koga želi da se sakrije nakon izdaje Kosova“ , rekao je Obradović i upitao da li će u četvrtak, na Vidovdan i godišnjiucu rada Vlade Srbije, članovi kabineta Ane Brnabić odgovarati na pitanja poslanika.

Poslanica SRS Nataša Jovanović pitala je premijerku i predsednika kada će da shvate da treba da se prekinu razgovori u Briselu pod okriljem „neprijatelja srpskog naroda“ i da se insistira da se uz pomoć Rusije oni vrate u UN.

Ona je rekla da su rešavanje pitanja KiM 2008. godine iz UN u Brisel izmestili Vuk Jeremić i Boris Tadić.
O pregovorima u Briselu pitala je i poslanica „Dosta je bilo“ Branka Stamenković koja tvrdi da predsednik daje „neodgovorne izjave“ koje, kako kaže, ne znače ništa. “ Preksinoć smo čuli da je cilj ovih razgovora u Briselu da sačuvamo mir i da gledamo nešto da izvučemo ni iz čega, jer nam ništa nije ostavljeno. Ispada da nemamo ništa na KiM” , ističe Stamenkovićeva .

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari