skupštinafoto FoNet Milica Vučković

Tokom rasprave o produžetku finansiranja javnih servisa RTV i RTS za još godinu dana, poslanici opozicije tvrdili su da su ti javni servisi i dalje za njih zatvoreni i da na njima nema mesta za važne teme građana. Međutm i naprednjak Nebojša Bakarec tvrdio je da je Srpska napredna stranka veoma malo prisustna na tim javnim servisima. To je po njegovj oceni dokaz da su RTS i RTV slobodni.

Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Moramo – Zajedno rekao je da javni servis treba da otvori vrata za predizbore koje su oni najavili uoči izbora za Beograd.

„Verujem da bi to trebalo da zasluži pažnju RTS, jer da je bilo ranije predizbora Grčić nikada ne bi bio funkcioner SNS, niti direktor EPS-a“, rekao je Zelenović, a Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri rekao je da je za čitavih osam meseci samo jednom gostovao na RTS.
Lider Dveri naveo je i da od slobode medija zavisi koliko će ko iz opozicije dobiti glasova na izborima koji će uslediti.

Poslanici SNS negirali su tvrdnje opozicije ističući da oni itekako gostuju na javnim servisima, ali da SNS nema namere da uređuje te televizije i da odlučuje kada će ko tamo da gostuje.

„Činjenica da je direktor RTS, Dragan Bujošević, čovek iz opozicije i da ga je prethodna vlast dovela 2012. godine. Tada im je bio po volji, a danas nije. Nenad Lj. Stefanović je iz opozicionog lista Vreme, u vreme prethodne vlasti za glavnog i odgovornog urednika RTS došao 2004. godine, a treći primer koji svedoči da je RTS slobodan medij je to što je glavna i odgovorna urednica zabavnog programa supruga jednog lidera opozicije“, rekao je Nebojša Bakarec, poslanik SNS.

Prema njegovim rečima da mediji u Srbiji nisu slobodni sve to ne bi bilo moguće.

„SNS je kad je došla na vlast 2012. zadržala gotovo sve ljude koje je opozicija postavila u RTS. Za razliku od nas bivša vlast je kad je došla smenila sve ljude u RTS, neke je linčovala pre toga, a pre toga je spalila RTS“, rekao je Bakarec, dodajući da SNS ne vodi računa o sosptvenom interesu, već uvek o interesu građana.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović predlažući zakon o produženju takse za RTS i RTV za još godinu dana rekao je da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta jednim delom, a jednim delom iz taksi, zatim iz komercijalnih prihoda i drugih izvora.

„Imajući u vidu činjenicu da RTS i RTV obavljaju delatnost od javnog interesa, a da ne mogu same da obezvede dovoljno prihoda jer nisu komercijalne, Vlada je predložila Skupštini da se režim finansiranja koji podrazumeva dotacije i budžeta i način naplate takse preko računa za utrošenu elektičnu energiju produži za godinu dana“, rekao je Martinović.

Opozicija je tokom njegovog govora ustala sa svojih mesta i u znak protesta držala transparente sa svojim predlozima zakona, koje zbog načina na koji Vladimir Orlić zakazuje sednice Skupštine, nikako ne mogu da predlože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari