Opoziciona grupacija „Može i drugačije“ tvrdi da zatvoreni rudnik Čoka Marin zagađuje vodu u majdanpečkom vodovodu 1Pumpna stanica Pustinjac, Foto: JP Vodovod Majdanpek

U saopštenju opoziciona grupacija „Može i drugačije“ navodi da su došli do saznanja “ da je vodozahvat „Pustinjac“, s koga se vodom snabdeva grad Majdanpek, zatrovan uranijumom, arsenom i živom”.

-“Može i drugačije” su meštani sela Leskovo obavestili da otrovne otpadne vode izlaze iz zatvorenog rudnika zlata „Čoka Marin“ koji se nalazi nadomak sela. Te vode koje izlaze iz nekadašnjeg rudnika ulivaju se u reku Pek i završavaju u vodoizvorištu „Pustinjac“, a odatle u domaćinstva Majdanpečana”, ističe se u saopštenju.

“Može i drugačije” apeluje na organizacije, pojedince i medije da prenesu ovu vest kako bi što hitnije upozorili javnost na potencijalno poguban atak na javno zdravlje.

Opoziciona grupacija „Može i drugačije“ tvrdi da zatvoreni rudnik Čoka Marin zagađuje vodu u majdanpečkom vodovodu 2
Može i drugačije, Majdanpek, Foto: Može i drugačije

“Zahtevamo od institucija da hitno ispitaju ovu vodu i, kada potvrde naša saznanja, odmah reaguju na saniranju kvaliteta vode – navedeno je u saopštenju grupacije “Može i drugačije” .

Za vodosnabdevanje Majdanpeka zaduženo je JP “Vodovod” Majdanpek i najveći deo Majdanpečana priključen je na takozvani novi vodovod koji zahvata vodu iz akumulacije na Velikom Peku, na profilu Pustinjac. Ovim sistemom snabdeva se naselje Debeli Lug kao i Majdanpek preko više rezervoara.

-I pre ovog saopštenja mi smo obavestili Zavod za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru koji inače radi analize higijenske ispravnosti vode za piće za naš vodovod i zatražili da se uradi takozvana “velika analiza” koja će pokazati da li u vodi sa novog vodovoda ima navedenih metala i u kojim količinama odnosno da li je voda ispravna za piće i ljudsku upotrebu i čim dobijemo rezultate analize mi ćemo obavestiti javnost i svoje korisnike – kazao je za Danas v.d. direktora JP “Vodovod” Slobodan Krajić, dodajući da je vodozahvat Pustinjac od zatvorenog rudnika udaljen 20 kilometara.

Prema njegovim rečima pohvalno je što ljudi brinu, ali je potrebno i da ovakve tvrdnje budu potkrepljene argumentima.

-U slučaju da “velika analiza” pokaže da voda sa vodozahvata Pustinjac nije ispravna za piće, preduzećemo sve potrebne mere – kaže Krajić, dodajući da Zavod za javno zdravlje “Timok” Zaječar tri puta mesečno radi osnovne analize higijenske ispravnosti vode za piće, a majdanpečki “Vodovod” svakodnevno radi analize u svojoj laboratoriji.

Opoziciona grupacija „Može i drugačije“ tvrdi da zatvoreni rudnik Čoka Marin zagađuje vodu u majdanpečkom vodovodu 3
Slobodan Krajić, direktor JP Vodovod Majdanpek, Foto: J. B. K.

Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće („Sl. list SRJ“, br. 42/98 i 44/99 i „Sl. glasnik RS“, br. 28/2019) higijenska ispravnost vode za piće utvrđuje se: osnovnim i periodičnim pregledom, pregledom vode iz novih zahvata i pregledom na osnovu higijensko-epidemioloških indikacija. Pomenuti pregledi obuhvataju mikrobiološke, biološke, fizičke, fizičko-hemijske i hemijske pokazatelje.

Ovim Pravilnkom je regulisano takođe da se “higijenska ispravnost vode iz vodovoda za javno snabdevanje stanovništva vodom za piće i iz sopstvenih objekata organizacija koje proizvode ili prerađuju namirnice na industrijski način utvrđuje se sistematskim vršenjem osnovnih i periodičnih pregleda sirove vode u jednakim razmacima u toku meseca, odnosno godine”.

Prilikom svakog pregleda vode iz vodovoda uzorci vode se uzimaju iz svakog izvorišta – ako su izvorišta direktno vezana na vodovodnu mrežu, ili iz sabirnog voda, odnosno iz rezervoara sirove vode – ako su povezana u jedan sistem, iz rezervoara vode za piće i iz vodovodne mreže, a broj tačaka se određuje zavisno od broja ekvivalentnih stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari