KAMERE ZA NADZORfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

EU planira da natera zemlje Zapadnog Balkana da se usklade s njenom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i uvedu sankcije Rusiji, prema nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na kraju samita EU – Zapadni Balkan naredne sedmice.

„Pohvaljujemo partnere na Zapadnom Balkanu koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ohrabrujemo one koje to nisu uradili da slede njihov primer“, navodi se u nacrtu dokumenta, piše briselski portal Politiko.

U predloženoj deklaraciji se ističe „važnost poboljšanog sprovođenja restriktivnih mera i sprečavanja njihovog zaobilaženja“.

Zemlje Zapadnog Balkana se, takođe, pozivaju da pojačaju sajber bezbednost, između ostalog tako što će osigurati „bezbedno postavljanje 5G mreža kroz sveobuhvatnu primenu Paketa instrumenata EU za bezbednost 5G tehnologije“. Taj paket predviđa isključivanje ili ograničavanje upotrebe opreme kineskih kompanija Huavej i ZTE.

To bi moglo da bude problematično za Srbiju, piše Politiko, jer je kineska kompanija Huavej u Beogradu otvorila Centar za inovacije i digitalni razvoj, a Huavej i Telekom Srbija su nedavno potpisali ugovor o modernizaciji fiksne mreže.

EU će sa svoje strane, prema nacrtu dokumenta, nastaviti da razvija odbrambene kapacitete regiona, kroz inicijative kao što je Evropski mirovni instrument, a počela je i da sa zemljama Zapadnog Balkana radi na suzbijanju hibridnih i sajber pretnji, kao i ruskih dezinformacija, navodi briselski portal.

Samit EU – Zapadni Balkan biće održan 13. decembra, dan uoči samita Evropskog saveta, na kojem će proširenje EU biti jedna od tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari