„Orban i Vučić verovatno ne govore istinu“: Sagovornici Danasa o tome da li je kopnena invazija na Srbiju iz Mađarske 1999. bila opcija

Ostavite komentar


  1. Zašto bi Orban lagao na takav način?
    Da li je iko iz NATO demantovao?
    Pošto niko iz NATO nije demantovao, jasno je da je istina.

  2. Klasična žvaka.. Sada ćemo narednih sto godina presipati iz šupjeg u prazno „šta bi bilo kad bi (da je) bilo“ umesto da se okrenemo napred i gledamo svoja posla..

  3. Margaret Tačer je smanjena 1991.godine. Nasledilo ju je Džon Mejdžer. Konzervativci su izgubili izbore 1997.godine i na vlast je došla Laburistička stranka na čelu sa Toni Blerom. Tačerka se tada nije pitala ništa kada je trebalo biti bombardovanje i moguća invazija, tako da je to čista laž ili Vučića ili Orbana ili obojice.

  4. … jeste čudno jer Mađari su nam bili uvek prijatelji i u prvom i u drugom svetskom ratu kao i naša braća Bugari.

  5. Pa, još onda smo svi znali da je to bila opcija! Zato su i srušeni mostovi na Dunavu kod Novog Sada, dosledno sva tri. I vrapcima je bilo jasno za šta je to priprema.

  6. Zivim u Opovu, na samom jugu Banata. Te, 1999. prijavio sam se vojnom odseku kao dobrovoljac, zeleo sam da idem na Kosovo. Odbijen sam, a razlog je bio, tacno pamtim reci:“ Ostajes ovde, moramo da prihvatimo udar s ledja, iz Madjarske“.

  7. Биле су две Немачке бригаде, наравно у оквиру НАТО-а. Мађари су требали да дају трећу али су се они позвали на уговор о вечитом миру, који је склопљен 15 дана пре другог светског рата. Тад то нису испоштовали али ’99 јесу.

  8. Naravno da je tačno. Kopneni pokušaj napada desio se oz Albanije na Košarama a zatim i na Paštriku. Napad iz pravca Madjrske trebao je da odvuče deo snaga Srpske vojske i oslabi snage po dubini KiM. To je svako u vojsci ili onaj ko je hteo time da se bavi znao.

  9. Ako si u ono vreme bio protiv Miloševića, morao si znati za opciju napada iz Mađarske, samo malo ko je hteo da nas sluša, kasnije su se svi interesovali kad poleću avioni.

  10. On smatra da je njegov govor svaki istoriski a sve ista prica i vrapci na grani znaju u napred sta ce reci

  11. Trupe vojne su bile raspoređene u Mađarskoj za slučaj kopnene invazije.
    Prenosili ljudi koji su vozili putnike iz srbije za peštanski aerodrom.

  12. Svi koji kazu da takav plan nije postojao je ili mnogo glup ili mnogo zao! Naravno da su postojali ti planovi. I usli bi kopneno,tesko i uz velike zrtve ali sila je to. To sto smo mi stali i povukli se je mozda najbolja Srpska odluka u zadnjih 100 godina. I to ni danas ne mogu da nam oproste!!!

  13. Lažu ko psi. U to vreme mađarska vojska je bila suviše slaba za našu vojsku .. tol’ko

  14. Ovde neko žestoko radi za centre sa Zapada. Naravno da NATO ne priznaje gubitke, a i malo je vremena prošlo da bi svi arhivi bili otvoreni, to će možda biti tek posle 50 do 100 godina, ali vojni eksperti zemalja kao što su; Rusija, Kina, Indija, Iran, Kazakstan, Turska, Japan, Izrael, Belorusija i dr, znaju da jeste postojao plan za kopnenu intervenciju kod nas i da je on čak i pokušan, ali nije uspeo. To je vojna operacija pod imenom „Strela“, koja je podrazumevala brzi upad i prodor kombinovanih snaga NATO specijalaca, vojske R. Albanije i plaćenika, potpomognutih avijaciom. Ovaj plan se zbog našeg tvrdog otpora brzo izjalovio i tada se odustalo od toga, pogotovo kad smo mi krenuli u kontraofanzivu i operaciju „Grom“, gde smo polupali njihovu infrastrukturu ratnog vazduhoplovstva(aerodrome i heliodrome u Albaniji i Makedoniji i BiH) i uzeli neke specijalce za zarobljenike, gde smo neke od njih prikazivali i na televiziji. Tada su oni počeli da planiraju drugu operaciju, koja bi prirodno išla sa severa zbog niskog terena i bila direktno usmerena na zauzimanje Beograda, da se vlada natera da potpiše mir i predaju i to je lepo objasnio ovaj treći sagovornik, naravno jer je i on kao član stranke koja sarađuje sa NATOm upućen u ovo. Zato je iznad Mađarske redovno leteo Avaks, dok ga naši lovci presretači nisu naterali na povlačenje dublje u teritoriju NATO kontrole, a na Fruškoj gori i u Peščari u juž. Banatu su bile stacionirane velike vojne snage. Ovo sam redovno viđao svojim očima i u juž. Banatu je bilo i najviše ruskih dobrovoljaca. Na ovom potezu se branio Beograd.

  15. Gospodine Kostreš a šta je sa NATO-m jel oni nisu zločinci i ne seju smrt dali si zaboravio šta su uradili nama, Libiji, Iraku, Avganistanu, gde ti živiš i koju školu si završio.

Ostavite komentar


Politika

Jeftine i preuranjene reči Viole fon Kramon ili omča koju Beograd sam sebi stavlja oko vrata: O zaustavljanju kosovskih autobusa i privođenju pripadnika KP 10

Jeftine i preuranjene reči Viole fon Kramon ili omča koju Beograd sam sebi stavlja oko vrata: O zaustavljanju kosovskih autobusa i privođenju pripadnika KP

Zaustavljanje autobusa kosovskih registracija od strane srpskog MUP-a koje se navodno dogodilo na graničnim prelazima pri ulasku u Srbiju, za Violu fon Kramon i Petera Stana bilo je povod za oštre kritike Srbije. Kramon je Srbiji poručila da prestane da se bruka, a Stano da se time krši sporazum o slobodi kretanja.

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.