"Orban i Vučić verovatno ne govore istinu": Sagovornici Danasa o tome da li je kopnena invazija na Srbiju iz Mađarske 1999. bila opcija 1Foto:FoNet

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ispričao je u takozvanom „istorijskom“ obraćanju naciji na konferenciji za novinare, u dramatičnom tonu konteksta o „pritiscima“ Zapada za priznanje i prijem Kosova u međunarodne organizacije da mu je premijer Mađarske Viktor Orban dozvolio da javnosti predoči da mu je nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton tražio kopnenu invaziju na Srbiju 1999. godine.

Sagovornici Danasa izražavaju sumnju i kritičnost u vezi sa navedenom izjavom, kao i kritičnost zbog načina na koji je prezentovana javnosti.

– Slušala sam tu izjavu i teško mi je da poverujem u bilo šta. Čuli smo i da je Orban zvonio na vrata Margaret Tačer gde ga je ona izgrdila. Zaista ne znam zbog čega su autokrate ujedno i infantilni likovi koji imaju želju da narodu pričaju pričice, ubeđeni da se sve proguta i poveruje. Moguće je da ne bi bili autokrate da nisu takvi. Ipak, najgore od svega je to što takav pristup građanima pokazuje do koje mere nas „vođa“ potcenjuje i koliko nas smatra tupavima – kaže za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i predsednička kandidatkinja ispred koalicije Moramo na aprilskim izborima.

"Orban i Vučić verovatno ne govore istinu": Sagovornici Danasa o tome da li je kopnena invazija na Srbiju iz Mađarske 1999. bila opcija 2
Foto: EPA/GERRY PENNY

Prema rečima Gorana Miletića, programskog direktora Civil Rights Defendersa, teško je govoriti o izjavama političara u vezi događaja od pre više od dve decenije, a koji se odjednom pojavljuju u komplikovanom političkom trenutku.

– Lično sam skeptičan u vezi istinitosti ove izjave budući da je iz dostupnih, a kredibilnih informacija iz tog perioda prilično jasno da kopnena operacija nije bila opcija. Ono što Srbiju treba mnogo više da zanima je gde su 1998, i 1999. bile srpske snage policije, vojske kao i paramilitarne snage i kakva kršenja humanitarnog prava su se tada dešavala, budući da narativ o Albancima kao teroristima koji mrze Srbe bio sveprisutan. Umesto toga šta je Klinton rekao Orbanu, treba da nas zanima ko je naredio asanaciju, prevoženje ubijenih sa Kosova u hladnjačama i njihovo kasnije zakopavanje na samo 10km od centra Beograda u Batajnici. To je naša prava briga – smatra naš sagovornik.

I za Bojana Kostzreša, generalnog sekretara Lige socijaldemokrata Vojvodine, teško je komentarisati ovakav tip informacija jer ne postoji način da se utvrdi njihova autentičnost i kontekst i okolnosti pod kojima je data ako se desila.

"Orban i Vučić verovatno ne govore istinu": Sagovornici Danasa o tome da li je kopnena invazija na Srbiju iz Mađarske 1999. bila opcija 3
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

– Ali ono što je sigurno je da je režim Slobodana Miloševića bio zločinacki režim koji je sejao smrt i zlo ne samo u granicama republike Srbije nego i u regionu. Svako ko pokušava sa opravda Miloševićeve postupke, od njega napravi žrtvu ili poistoveti zločinca sa građanima Srbije, želi povratak devedesetih i doziveće istu sudbinu kao i on. Ako je i bilo ideja za kopnenom intervencijom srećan sam što one nisu realizovane jer bi to dovelo do razaranja Vojvodine – zaključuje Kostreš.

Čotrić: Planovi za kopnenu invaziju jesu postojali

Aleksandar Čotrić, potpredsednik Srpskog pokreta obnove, međutim, kaže za Danas da su planovi za kopneni napad na Srbiju 1999. zaista postojali i sugurno je njima bila obuhvaćena i Mađarska, zato što je na tom pravcu ravnica koja se mnogo teže brani nego planinsko područje.

– Na sreću, do takvog sukoba nije došlo. Ako je Orban na bilo koji način doprineo da se to ne dogodi, hvala mu. Za današnju poziciju naše zemlje najbolje bi bilo da ima dobre odnose s NATO-om, jer je ovaj savez na svim našim granicama, a i na Kosovu i Metohiji – zaključuje Čotrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari