Vučićevo obraćanje naciji u sedam delova: O čemu je sve govorio predsednik? 1Foto: Printscreen / RTS

Naša pozicija u vezi sa Kosovom postaje sve komplikovanija zato što danas imamo na stolu predlog Francuske i Nemačke o kojem moramo da razgovaramo jer ne možete da bacite kroz prozor predlog dve najveće evropske sile, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

Kako je istakao kosovski Albanci i EU, odnosno zemlje Kvinte, diktiraju teme.

Suština je, napomenuo je on, da Srbija dozvoli da Kosovo postane članica svih međunarodnih organizacija.

Vučić je rekao da Srbija, ipak neće pristati da Kosovo postane članica UN, iako su predviđene povoljnosti za ulazak u EU kao i finansijske povoljnosti.

– Ne mogu da govorim o detaljima tog papira, ali suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne insttucije, uključujući UN, a Srbija će za to, nije precizirano, ali dobila bi brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist – rekao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to će nositi „svoje posledice“ jer cela ideja se zasniva na tome da Srbija, bez formalnog priznanja, pokaže da je saglasna sa članstvom Kosova u UN.

Vučić je pojasnio da je ideja Evrope da se pitanje Kosova što pre reši između ostalog kako bi se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu taj argument „izbio iz ruku“.

On je naglasio da Albanci sve teme razgovora biraju zajedno za zemljama EU i da je najveća greška Srbije što je dozvolila da razgovori pređu pod nadležnost Evropske unije.

„Borićemo se, iako su izgledi loši“

Predsednik Srbije je rekao da „mogu da nam uzmu sve“, ali i da „ćemo da se borimo“, iako su, kaže, „izgledi loši“.

Ali, kako god bilo, dodao je, u ovom trenutku, u konsultacijama sa premijerkom, ustanovilo se da ne postoji volja za prihvatanje nezavisnosti Kosova i članstvom u UN.

On je rekao da veruje da će 2. ili 3. novembra Savet Evrope početi proces za učlanjenje Kosova u tu instituciju i da čekaju da Komitet Saveta Evrope napusti mađarski član i dođe litvanski.

Kako je rekao, to je važno da bi se izvršio pritisak na Srbiju da pristane i na članstvo Kosova u Interpolu i Unesku.

Kakav god stav EU bio prema Kosovu, smatra predsednik Vučić, Srbija će morati da nastavi da radi na uspostavljanju vladavine prava, realizacije infrastrukturnih projekata, kao i mera u vezi sa usklađivanjem viznih režima.

Na dnevnom nivou razgovaramo, napomenuo je Vučič, o deklaracijama i usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

Ali, dodao je, „mi nikada nećemo izlaziti pred naciju a da nemamo jedinstven stav“.

Okolnosti se menjaju, istakao je Vučić, ali Srbija će zadržati poziciju koju je imala do sad, dok „ne budemo morali da prihvatimo drugačiju realnost“.

Dok ne bude preteško, Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija za sada neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, sve dok šteta koja se nanosi Srbiji ne bude prevelika.

Vučić je istakao da Srbija nije nikome ništa dužna i da su oni kojima Srbija već 230 dana pod pritiscima ne uvodi sankcije, njoj uveli sankcije nakon tri dana bez pritisaka.

„Mi ovo ne činimo samo zbog povoljnije cene gasa ili podrške u Savetu bezbednosti (UN), već zbog medjunarodnog javnog prava i poštovanja sebe jer znamo šta sankcije radile nama“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i da će buduća vlada možda doneti neke drugačije odluke, kao i da će on obavestiti građane ukoliko dođe do promene spoljne politike.

Takođe, Vučić je rekao da bez obzira šta mislili o politici EU prema Kosovu, i bez obzira što, rekao je, „nismo srećni što je za Evropu suverenitet Ukrajine sveta stvar, a teritorijalni integrite Srbije važi ali bez Kosova, Srbija će nastaviti put ka EU“.

„Nova vlada moraće da nastavi reforme na evropskom putu u okviru vladavine prava, da rade na infrastrukturi, na usklađivanju viznih režima“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije njegovo da se meša u političke izbore u Republici Srpskoj i da će čestitati onome koga Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine proglasi za pobednika.

Ne sedim na dve stolice, nesrećnici jedni

„Ne sedim na dve stolice, nesrećnici jedni, posao nekih drugih ljudi je da donesu odluku ko će da vlada Republikom Srpskom, a moje je da budem u dobrim odnosima s onim ko bude vladao“, rekao je Vučić.

On je dodao da će svaki predsednik Srbije imati dobru saradnju sa Republikom Srpskom.

Umiljati glas Aljbina Kurtija…

U odgovoru na novinarsko pitanje o tome kako će se Srbija postaviti 1. novembra kada se ispostavlja novi rok u vezi sa tablicama građana na Kosovu, Vučić je sarkastično rekao da vidi da ide odlično „ta preregistracija tablica na Kosovu“, napomenuvši da je do sada „devet Srba to učinilo, slušajući umiljati glas premijera Kosova Aljbina Kurtija“.

Srbima predstoji teško vreme, nastavio je, jer, kako smatra, šta god da se desi njihovi partneri iz Kvinte će biti uz njih.

Potom je kritikovao, kako je rekao, nezavisne medije da „nam sole pamet da treba da prihvatimo nezavisnosr Kosova a onda dobiju napad patriotima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari