Vučić najavio ulaganje 12 milijardi evra u infrastrukturu u narednih šest godina 1Foto: Printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih šest godina biti uloženo 12 milijardi evra u infrastrukturu, jer energetika predstavlja „krvotok jedne zemlje“.

Kako je rekao, Srbija se naftom snabdeva preko naftovoda Janaf koji ide preko Hrvatske, koja se pokazala kao „nepouzdan snabdevač“ i da zato Srbija sada želi da izgradi naftovod od 128 kilometara od Novog Sada do mesta Alđe u Mađarskoj koji bi koštao oko 100 miliona evra, ako ide trasom gasovoda preko Sente i Bečeja.

To bi trebalo uraditi za godinu i po dana do dve godine, a za to vreme će Srbija kupovati iračku naftu kojom bi se snabdevala preko Janafa, a koja je 20 odsto skuplja od ruske nafte. Vučić je dodao da će sa partnerima iz Otvorenog Balkana razgovarati i o naftovodu koji ide kroz Severnu Makedoniju do luke Drač.

Istakao je da Srbija ima rezerve nafte za 75 dana i 59 dana za benzin, kao i da gasa ima za dva meseca.

On je izjavio da će sigurno graditi hidroelektrane Đerdap 3 i RHE Bistricu koje će zajedno koštaiti oko četiri milijarde evra.

O gradnji Đerdapa Vučić je istakao da pregovaraju sa dve američke firme koje bi prema njegovim rečima „mogle da pomognu sa Rumunima“.

On je govorio i o izgradnji još jedne rafinerije koja bi mogla da prerađuje i drugu naftu osim ruske i iračke, pošto možemo da uvozimo naftu i „iz Venecuele, Irana i drugih zemalja“.

Vučić je rekao i da je potpisao naredbu za sve fabrike namenske industrije da 20 odsto svega što se proizvede mora ostati u Srbiju za vojsku.

On je rekao da se krenulo u dodatna velika ulaganja u namensku industriju, kao i da će se još ulagati u modernizaciju kapaciteta.

„Jasno je da će sukobi u svetu dugo da traju. Pronalazimo i kupce za našu robu, možemo sve da prodamo na sto strana sveta.

Želim da vas obavestim da sam potpisao naredbu za sve fabrike da 20 procenata svega što se proizvede mora ostati u Srbiji za njenu vojsku“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari