Viktor Orbanfoto EPA-EFE/MAX BRUCKER

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Beogradu da je prema njegovom mišljenju Srbiju „juče trebalo primiti u Evropsku uniju“ i da će se njegova zemlja potruditi da stvori koaliciju zemalja koje bi ubrzale prijem, da se taj proces što pre završi.

„Nažalost, Mađarska nije ta koja može da prelomi to pitanje, rekao je Orban koji je istakao da će 2024. godine Mađarska predsedavati Uniji i trudiće se da ubrza to pitanje“, poručio je Orban.

Kancelar Austrije Karl Nehamer rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogrdu da Austrija jasno pruža podršku Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU i poručio da „Srbija ima važnu bezbednosno-stratešku ulogu“.

„Snažan je signal da dve članice EU sarađuju sa svojim pouzdanim partnerom Srbijom i tako šaljemo jasnu poruku Briselu. Zalažemo se da zemlje Balkana prostanu deo EU, ne samo da dobiju evropsku perspektivu, već da se ostvari konkretan napredak“, poručio je Nehamer.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da su evropske integracije i dalje strateški cilj Srbije, ali da je to proces koji će teško ići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari