Orban: U normalnim okolnostima Vučić i ja bismo uživali u medenom mesecu posle izbornih pobeda 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je zadovoljan što Mađarska i Srbija mogu da računaju jedna na drugu u situaciji galopirajuće inflacije u Evropi, gladi u svetu, rasta cena i ratnih sukoba u Ukrajini, upoređujući pojedine sankcije Brisela prema Moskvi sa atomskom bombom.

U normalnim okolnostima obojica bismo, posle izbornih pobeda, mogli da uživamo u medenom mesecu, da se opustimo i odmaramo, rekao je Orban na otvaranju Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Dobra vest je da, na osnovu prethodnih razgovora, Mađarska može da računa na Srbiju i Srbija na Mađarsku, jer su obe zemlje jake u agraru i biće bezbedne kada se radi o gasu i prehrambenim proizvodima, rekao je Orban.

Govoreći o ratnom konfliktu u Ukrajini, Orban je naglasio da je Srbiji teško jer nije članica Evropske unije (EU), a Mađarskoj jer je članica EU.

Teško je uvek biti pametan, ali bilo šta da se dogodi, važno je da naše dve zemlje mogu da računaju jedna na druge i u slučaju bilo kakve nedoumice, trudićemo se da usaglasimo naše stavove, bilateralno i multilateralno, naglasio je Orban i poručio da ekonomska saradnija nije nikad bila jaka kao sada.

Orban je ukazao da ne može ni da izbroji sve one koji su kritikovali investiciju brze pruge Beograd – Budimpešta, ali se u sadašnjoj situaciji nesigurnog transporta korz Ukrajinu, ta investicija pokazala kao veoma značajna.

Time smo uspeli da obezbedimo siguran transport iz grčkih luka do centralne i zapadne Evrope, objasnio je on.

Sve nas brine da li će biti goriva i po kojim cenama. Setimo se 2020. i 2021. godine kada su naši heroji bili lekari i medicinsko osoblje, a ove godine će naši heroji biti poljoprivrednici, koji treba da rade u teškim okolnostima, da im se prilagode, poručio je Orban.

Od vas zavisi da li ćemo imati hleba na stolu. Verujem da je i Srbima i Mađarima važno da svako dobije svoj komad hleba, jer ako ne uspemo u tome, ogromne mase ljudi krenuće prema Evropi, ne zato što se nadaju boljem životu, već da prežive, istakao je Orban.

Sadašnje migracije su za malu decu, kakve bi bile u tom slučaju i zato je naš zadatak da i tim zemljama obezbedimo hranu, rekao je Orban, koji je poručio da Mađarska ne pristaje na pojedine odluke u Briselu koje su ekonosmki neprihvatljive i koje bi dovele do ogromnog povećanja cena.

Donete sankcije prema Rusiji su kao atomska bomba, rekao je on i ponovio da se mora razmišljati o ratu, ali pre svega kako svakom narodu na svetu obezbediti hleb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari