Organizacije levog bloka organizuju protest u centru Beograda u subotu 1Foto: Levi blok

Organizacije koje su se udružile u levi blok pozvale su građane da u subotu, 26. januara u 17.30 dodju na protest koji organizuju na raskrsnici Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice u Beogradu.

„Pozivamo vas na zajedničku borbu protiv vladajućeg sistema, a ne samo protiv njegovih simptoma“, navodi se u zajedničkom saopštenju Socijaldemokratske unije, MARKS 21, Beogradske omladinske akcije, Marksističke organizacije „Crveni“.

Organizacije levog bloka ocenile su da su predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas „samo simptomi jednog te istog sistema koji se mora menjati“.

„Tragikomedija u kojoj nas, uprkos jasnim i nedvosmislenim činjenicama, pristalice Dragana Đilasa napadaju da smo Vučićevi ‘botovi’, dok nas Vučić i njegove pristalice ‘brane’ kao Đilasove ‘žrtve’, svedoči samo o katastrofalnom nivou javnog diskursa u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je protiv aktivista organizacije MARKS21, čiji su se članovi verbalno sukobili sa Šilasom na protestu 19. januara, vodi najmanje šest krivičnih i prekršajnih postupaka jer su branili pravo na krov nad glavom i organizovali radničke proteste.

Te oraganizacije navele su da u protekle dve godine u okviru Združene akcije Krov nad glavom pružaju „beskompromisan otpor nasilju vlasti nad najugroženijima“ i da zbog toga trpe represiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.