blokada ekoloski protestFoto: FoNet/ Božana Pavlica

Na društvenim mrežama i nalozima Ekološkog ustanka, udruženja iza koga stoji Aleksandar Jovanović Ćuta, objavljena je mejl adresa na koji su mogu javiti aktivisti, organizatori i učesnici protesta, koji se nađu na meti vlasti.

“Svi oni koje je policija zvala ili im dolazila na kućnu adresu i upozoravala da ne dolaze na blokade druge i treće subote, sve prekršajne prijave, pisane kazne i plaćene kazne poslati na mail. Solidarni fond i dalje postoji. Svi koji se odluče da pravdu potraže na sudu, pravna pomoć je spremna”, navodi se uz objavljenu adresu – [email protected]

Podsetimo, nakon tri protestne subote tokom kojih su blokirane saobraćajnice u gradovima Srbije (27. novembra, 4. i 11. decembra) aktivistima su počele da stižu prekršajne kazne, iako vidljive policije nije bilo da spreči protest.

U međuvremenu je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić prihvatio sve dosadašnje zahteve, koji su se odnosili za promene dva zakona, o referendumu i eksproprijaciji, kao i prostornog plana Loznice promenjenog u oktobru, da bi se otvorila vrata za rudnik litijuma Rio Tinto. Krilo protesta na čelu sa Savom Manojlovićem se povuklo, oni su najavili pokretanje narodne inicijative za izglasavanje akta o zabrani kopanja litijuma.

Protest je sa blokada prebačen na okupljanje ispred institucija. Kompanija Rio Tinto nije se povukla iz projekta kopanja litijuma u dolini Jadra kod Loznice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari