Orlić sa šefom misije SE: Zahtev za članstvo Prištine u suprotnosti s principima Saveta Evrope 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i šef Misije Saveta Evrope (SE) u Beogradu Tobijas Flesenkemper ocenili su danas da je Srbija aktivna članica SE, što je bitno u kontekstu evropskih integracija, ali i za parlament, koji ima stalnu delegaciju u Parlamentarnoj skupštini te organizacije, saopštila je skupštinska informativna služba.

Orlić je rekao da se na Kosovu prava Srba svakodnevno gaze, i istakao da je pitanje Kosova za članstvo u SE neprihvatljivo za Srbiju, ali i iz ugla samih pravila i vrednosti na kojima se zasniva rad te organizacije, navedeno je u saopšenju.

On je rekao da zvanični Beograd, koji predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, uvek insistira na pristupu koji podrazumeva mir za sve i poštovanje dogovorenih rešenja, dok privremene institucije u Prištini ignorišu preuzete obaveze i na dnevnoj bazi povlače jednostrane poteze kojima se ugrožava i fizička bezbednost Srba.

„Demokratija, poštovanje ljudskih prava i vladavina prava – to su upravo primeri onoga što je svakodnevno brutalno uskraćeno Srbima sa Kosovu i Metohiji“, rekao je Orlić ocenivši da su aspiracije Kosova u SE štetne, kontraproduktivne i u suprotnosti sa temeljnim principima same organizacije te da je neophodno da SE zadrži neutralnu poziciju.

On je istakao da zahtev za članstvo u SE predstavlja kršenje Statuta, konkretno člana 1, jer podriva jedinstvo organizacije čijih 12 država članica ne priznaje Kosovo kao kao nezavisnu državu, kao i člana 4, po kome je članstvo u SE otvoreno samo državama, što ovde nije slučaj.

„Veoma je važno imati u vidu da Priština pokušava da politički zloupotrebi Savet Evrope, bez obzira da li je reč o komitetima organizacije ili o skorašnjoj odluci da im se dozvoli mogućnost obraćanja na sednici, što je sve u direktnoj suprotnosti i sa pravilima i sa temeljnim principima i vrednostima SE“, rekao je Orlić.

Šef Misije Saveta Evrope Flesenkemper izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno sprovedene promene Ustava u oblasti pravosuđa, ističući da je i na referendumu potvrđena jasna volja građana, a naveo je da se očekuje rad na daljem unapređenju standarda nezavisnosti sudstva i sudijske funkcije kroz nove zakone.

Orlić je ukazao da je Skupština ostvarila uspešnu saradnju sa Venecijanskom komisijom u prethodnom periodu, kada je obavljen veliki posao na temu izmene Ustava u oblasti pravosuđa, čime su obezbeđeni viši i bolji standardi nego što su ikad bili, kada je reč o nezavisnost pravosuđa“.

On je rekao da su na predsedničkim i parlamentranim izborima u aprilu ove godine izborni uslovi bili bolji nego ikada, i da tome u prilog ide, kako je rekao, činjenica da su predstavnici svih izbornih lista glasali za proglašenje konačnih rezultata izbora, da je to bila jednoglasna odluka i da se to se dogodilo po prvi put ove godine.

Naveo je da su standardi podignuti i u parlamentarnoj praksi kada je reč o odnosu poslaničkih grupa, uz značajno veći prostor svima da se obrate svojim biračima, da su prihvaćeni svi predlozi opozicije po pitanju predsedničkih mesta, pa sve do kako je dodao, nikad većeg broja rukovodećih pozicija u odborima skupštine za predstavnike opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari