Iako se stranka G17 plus za osam godina postojanja menjala, kako su se menjale i političke i društvene okolnosti, njeni funkcioneri i članstvo zadržali su rešenost za rad na tome da Srbija postane uređeno evropsko društvo, kažu za Danas Vladimir Ilić, zamenik predsednika i Suzana Grubješić, potpredsednica ove stranke, povodom današnjeg osmog rođendana G17 plus.

Oni su uvereni da će i politički savez Ujedinjeni regioni Srbije, čija je stožerna stranka G17 plus, postati snažan politički brend.

Na konstataciju Danasa da je od liberalne opcije, koja je okupljala stručnjake, G17 postao stranka koja se zalaže za snažnu državnu intervenciju u ekonomiji, Grubješićeva kaže da je to zalaganje „trenutno i oročeno završetkom ekonomske krize“, posle koje država treba da se povuče.

G17 plus se u poslednje vreme ne može pohvaliti velikom podrškom birača, ali je URS ostvarivao dobre rezultate. „Podrška tokom godina nije opala, već je varirala. Posle narednih izbora videćemo kakvu popularnost imamo. Podrška URS se na svim vanrednim lokalnim izborima kretala od šest do 20 procenata“, ističe Grubješićeva i kao prvi prioritet G17 i URS navodi dobijanje što šire podrške Platformi za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije.

Njen kolega Vladimir Ilić navodi za naš list da su se i G17 plus i Srbija tokom godina menjali i odrastali, što je dovelo do inicijative za formiranjem URS, zbog želje za ravnomernim ekonomskim razvojem zemlje. Ilić ističe da će G17 na svake naredne izbore ići na listi URS i da će sve buduće saveze praviti samo kao deo te političke unije.

Istorijat G17 počinje u vreme protesta 1996-97, kada ugledni ekonomisti iz Srbije i Crne Gore osnivaju Grupu 17, čiji su koordinatori bili Mlađan Dinkić i Veselin Vukotić. Odmah posle NATO bombardovanja, izdavač Predrag Marković, stručnjak za međunarodne odnose Milan Pajević i Dinkić nagovaraju Miroljuba Labusa, dotadašnjeg potpredsednika DS, da formiraju NVO G17 plus, koja se bavila širim krugom pitanja i konkretnim akcijama pomoći građanima, poput projekata Energija za demokratiju i Asfalt za demokratiju.

Vrlo brzo pokazuju i svoju političku snagu. Avgusta 1999, na Preobraženje, Labus i Dinkić okupljaju razjedinjenu opoziciju na zajednički miting. Ubrzo, prvi biva izabran za predsednika, a drugi za izvršnog direktora organizacije. Posle petooktobarskih promena, mnogi kadrovi G17 ulaze u sam vrh vlasti, a mreža se širi na celu Srbiju. Decembra 2002, NVO se transformiše u političku stranku, sa oko 90.000 članova i 160 opštinskih odbora.

Maja 2006. tadašnji lider stranke i potpredsednik Vlade Miroljub Labus povukao se sa tih funkcija. Za novog lidera na vanrednoj izbornoj skupštini izabran je Mlađan Dinkić. Stranka je neprekidno u vlasti od izbora u decembru 2003. godine. U maju 2010. postala je stožerna stranka saveza Ujedinjeni regioni Srbije.

L. Valtner

OKVIR

URS i u Skupštini Vojvodine

Sombor

– Ujedinjeni regioni Srbije formiraće sledeće sedmice svoj poslanički klub u Skupštini Vojvodine, najavili su juče lideri URS Mlađan Dinkić i Maja Gojković, na konferenciji za novinare u Somboru održanoj povodom prelaska Arsenija Katanića, pokrajinskog poslanika liste Za evropsku Vojvodinu, u taj politički savez. Osim Katanića, koji je postao član Narodne partije Maje Gojković, a u vojvođanski parlament je ušao na neposrednim izborima, poslanički klub URS imaće još šest članova iz G17 plus.

– URS se sprema za naredne izbore na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, a tokom 2011. ćemo se boriti da konkretnim potezima pokažemo kakve su prednosti toga da ljudi odlučuju o sudbini mesta u kojima žive, a ne da se odluke donose u Beogradu ili Novom Sadu. Sada je najvažnije da se lokalnim samoupravama i pokrajini Vojvodini vrati imovina, i zakon o tome očekujemo na proleće. Naredni korak će biti da gradovima i opštinama pripadne što više prihoda, i to od poreza na plate 90 odsto umesto sadašnjih 40 odsto. Zalažemo se i da se gradonačelnici neposredno biraju – rekao je Dinkić.

Lideri URS juče su u Somboru obišli fabriku Kalcedonija, koju su otvorili italijanski investitori, kao i Zastavinu fabriku specijalnih automobila, za koju je zainteresovana takođe italijanska firma Stola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari