Rukovodstvo GO Narodne stranke Kraljevo podnelo ostavke 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Rukovodstvo gradskog odbora Narodne stranke podnelo je ostavke na funkcije i napustilo tu stranku, što je za Danas potvrdio donedavni predsednik tog odbora Stefan Stančić, kao i vrh Narodne stranke.

O razlozima razlaza nisu govorili ni jedni ni drugi, premda se ranije o raspuštanju ovogo odbora spekulisalo u kontekstu „kazne“ za podršku predsedničkoj kampanji Zdravka Ponoša, koji je nakon održanih izbora i sam napustio Narodnu.

Gradski odbor Narodne stranke Kraljevo saopštio je da je 27. aprila 2022. godine održao sednicu na kojoj su ostavke na sve funkcije i članstvo u Narodnoj stranci podneli predsednik Gradskog odbora Stefan Stančić, potpredsednici Verica Milanović i Vladimir Savić, kao i većina članova Gradskog odbora.

„Iz poštovanja prema ljudima sa kojima smo sarađivali od osnivanja nećemo obrazlagati razloge zbog kojih napuštamo Narodnu stranku. Želimo da naglasimo da se naše političko delovanje ovde ne zaršava, a da ćemo o svim narednim koracima blagovremeno obaveštavati javnost. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim sugrađanima na dosadašnjoj podršci i sigurni smo da ćemo je i ubuduće zaslužiti i opravdati.
Svim članovima i rukovodstvu Narodne stranke se zahvaljujemo na dosadašnjoj saradnji i želimo uspeh u daljem radu“, navodi se u njihovom saopštenju.

Stefan Stančić, predsednik GO Narodne, potvrdio je za Danas da je podneo ostavku na tu funkciju ističući da će on, kao i njegove kolege nastaviti opoziciono delovanje i ponovio da neće komentarisati razloge ostavke.

Ovu informaciju potvrdili su i iz vrha Narodne stranke, ističući da se radi o „delu rukovodstva“, te da će odbor voditi povereništvo do izbora novog rukovodstva, kako je za Danas rekao Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke.

„Narodna stranka je opoziciona organizacija koja više puta do sada potvrdila da nije spremna na dogovore sa režimom, bez obzira odakle ti pritisci dolazili. Naša stranka je i velika porodica koju su prethodnih godina vredno gradili i izgradili svi njeni članovi, koji su uz nju ostajali i u teškim vremenima. Lokalni odbor u Kraljevu će nastaviti sa radom i političkim delovanjem, a organi Narodne stranke će imenovati povereništvo, do izbora novog rukovodstva“, naveo je on.

GO Kraljevo Narodne stranke ranije se pominjao u kontekstu mogućnosti raspuštanja odbora zbog podrške koju je dao predsedničkoj kandidaturi Zdravka Ponoša, doskorašnjeg člana, a ranije visokog funkcionera Narodne stranke.

Nakon održanih izbora, na kojima je Ponoš bio kandidat za predsednika Srbije i osvojio drugo mesto po broju glasova kandidujući se ispred liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, čiji je deo i Narodna stranka, Ponoš je odlučio da napusti tu organizaciju.

Nakon što je on ostavio mogućnost aktivnog bavljenja politikom i formiranja sopstvene stranke, počele su spekulacije o podelama u Narodnoj stranci i čistkama onih koji su bili njemu privrženi.

Podsetimo, Danas je pisao o raspuštanju četiri odbora Narodne stranke zbog, kako su naveli izvori Danasa „njihovog učešća u kampanji za predsedničku kandidaturu Zdravka Ponoša“.

Prema informacijama naših izvora, odbori koji su raspušteni su: Sombor, Subotica, Kostolac i Žagubica, dok je bila najavljena mogućnost da slična sudbina zadesi i odbore Kraljevo, Šabac, Stara Pazova.

Ovu informaciju je oštro demantovao predsednik stranke Vuk Jeremić koji je prilikom konferencije za novinare istakao da je „listu Danas podmetnuta lažna informacija“, kao i da je Narodna stranka u punom kapacitetu dala podršku Ponošu.

„Raspušten je samo jedan odbor i to zbog nepoštovanja unutarstranačke procedure. Svi ostali odbori i povereništva Narodne stranke, a ima ih više od 100 u Srbiji, i dalje su u punoj funkciji“, rekao je Jeremić.

Kasnije su pojedini predstavnici Narodne stranke preciznije objasnili da jeste bilo nekih smena na čelu rukovodstva pojedinih odbora, odnosno da su smenjeni pojedini predsednici odbora, ali nikako zbog pomenutih razloga i veza sa Ponošem, već zbog problema u radu tih odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari