Osmani: Događaje na severu Kosova orkestriraju nelegalne strukture koje podržava Beograd 1Foto: Beta/STA/Kosovapress/DS

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas izjavila da su paljenja vozila na severu Kosova „kriminalne akcije koje orkestriraju nelegalne strukture koje podržava Beograd“ s ciljem da zastraše i prete lokalnom srpskom stanovništvu.

Poslednjih nekoliko dana na severu Kosova je zapaljeno osam vozila lokalnih Srba koja su bila preregistrovana na RKS registarske tablice, a na jednu policijsku patrolu je bačena eksplozivna naprava.

Kabinet predsednice je saopštio da je Osmani specijalne izaslanike Nemačke i Austrije za Zapadni Balkan, Manuela Saracina (Manuel Sarrazin) i Johanesa Ajgnera (Johannes Eigner), obavestila „o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu“.

Ona je na sastanku te diplomate obavestila i o „postignutom dogovoru (aneksu evropskog plana) o osnovnom sporazumu (o putu normalizacije Srbije i Kosova), i o planu implementacije između Kosova i Srbije i bezbednosnim dešavanjima na severu Kosova“, piše u saopštenju.

Osmani je cenila „da Kosovo nastavlja da se konstruktivno angažuje kako bi doprinelo dugoročnom miru u regionu“.

„S tim u vezi, predsednica je naglasila da nedavne kriminalne akcije na severu Republike Kosovo, orkestrirane od strane nelegalnih struktura koje podržava Beograd, imaju za cilj zastrašivanje i pretnje lokalnom srpskom stanovništvu, kao i stvaranje klime straha i nesigurnosti“, piše u saopštenju.

Osmani je, uprkos tome, navedeo je u saopštenju, „naglasila da će Kosovo nastaviti da bude u potpunosti koordinisano sa međunarodnim saveznicima kako bi nastavilo napore za trajni mir, bezbednost i stabilnost, te da je posvećeno sprovođenju reda i zakona na celoj teritoriji Kosova“.

U saopštenju se navodi da je Osmani zahvalila sagovornicima zbog posvećenosti Nemačke i Austrije „punoj integraciji Kosova u evroatlantske institucije i dodala da će koordinacija Kosova sa saveznicima biti nastavljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari