Osmani i Eskobar razgovarali o događajima na Kosovu i regionu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom o najnovijim događajima na Kosovu i regionu, saopštio je njen kabinet.

„Predsednica Osmani je izrazila zahvalnost za jasnu poruku SAD od juče u vezi s nedavnim događajima na severu zemlje (Kosova) i sa zahtevom za hitno uklanjanje barikada i prestanak pretnji i zastrašivanja lokalnih građana, kao i napada na Kosovsku policiju, zvaničnike izborne komisije i misije EULEKS na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Kosovska predsednica je navela da su barikade na severu Kosova postavile „ilegalne strukture organizovane u kriminalne bande kojima rukovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

Podvukla je da su napadi na institucije Kosova i međunarodne institucije „zločini zbog kojih njihovi izvršioci moraju hitno da se suoče sa pravdom“.

Tokom sastanka s Eskobarom Osmani je istakla da Kosovo „nastavlja da bude konstruktivna strana u procesu dijaloga“, dok je delovanje Srbije pokušaj da se „naruši dijalog o međusobnom priznavanju“.

Razgovarali su i o tome kako dalje unaprediti odnose Kosova i SAD, a posebno o zahtevu predsednice Osmani iz juna 2022. godine za početak strateškog dijaloga, kao i za integraciju Kosova u evroatlantske strukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari