Osmani: Nezavisnost Kosova je naše najveće istorijsko dostignuće 1foto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas izjavila da je Dan nezavisnosti, 17. februar, „najveće istorijsko dostignuće Kosova“.

U govoru na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom 16 godina nezavisnosti ona je zahvalila međunarodnim saveznicima, čije su zemlje „pomogle u oslobađanju i izgradnji države Kosova“.

„Posebno se moramo zahvaliti našim prijateljima slobode: Bili ste s nama na našem putu kada su nam bila uskraćena sva prava, kada smo bili surovo ugnjetavani i kada smo se borili za slobodu, kada smo bili oslobođeni i kada smo gradili naše demokratske institucije. I bez sumnje vi ste uz nas i danas u odbrani suvereniteta, naših granica i demokratije“, rekla je ona.

Istakla je da je „naše saveznišvo sa SAD najmoćniji stub našeg društva“.

Osmani je kazala da „treba da bude jasno“ da je „vojno i policijsko prisustvo Srbije na Kosovu okončano jednom zauvek u junu 1999. godine, kada se slobodarski duh digao na nebo Kosova“.

Pomenula je i prošlogodišnji napad oružane grupe Srba na kosovsku policiju u Banjskoj o čemu je rekla da su „24. septembra ujutro naši sinovi i kćeri pokazali posvećenost i žrtvu da zaštite svoju zemlju“.

Predsednica je rekla da „za građane Kosova, imati državu je uvek bila žrtva i ideal koji je često krao srca i živote generacija, očeva, majki, sestara, braće, baka i dedova koji su sve dali za ovu zemlju. Branićemo to i dalje“.

Manifestacije povodom 16 godišnjice proglašavanja nezavisnosti Kosova su počele svečanom sednicom Vlade Kosova i podizanjem kosovske zastave.

Usledilo je polaganje cveće na Spomenik nestalima, na grobove bivšeg predsednika Ibrahima Rugove i Adema Demačija, a zatim je u selu Prekaze cveće položeno na grob Adema Jašarija, prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Najviši zvaničnici Kosova priređuju svečani prijem za domaće goste i predstavnike diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, dok se manifestacije završavaju svečanim koncertom Filharmonije Kosova.

U Prištini se organizuje program na glavnom trgu, a slični u većini opština gde će biti svečane sednice skupština opština i polaganje venaca na spomenike poginulim borcima bivše OVK.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija tu odluku ne priznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari