aljbin kurtifoto FoNet/UN

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio danas u Prištini da Kosovo predstavlja „pravu parlamentarnu republiku“ i da počiva na demokratskim principima.

„Na osnovu političke volje svog naroda, Kosovo je nezavisna i suverena, demokratska i nedeljiva država. Kao na dan kada je proglašena, pre šesnaest godina, tako je i danas, i svaki dan posle toga, Republika Kosovo bila, jeste i biće dom svih njenih građana bez razlike“, kazao je Kurti ;na svečanoj sednici Vlade Kosova povodom 16 godina od proglašavanja nezavisnosti.

On je kazao da je Kosovo „preživelo genocid“ s kraju 20. veka i posle rata obnovilo svoje domove uz podršku međunarodnih partnera i saveznika.Po njegovim rečima, Kosovo je država koja neguje demokratske vrednosti, poštuje ljudska prava svih manjina, a socijalna pravda i solidarnost su u srži svakog političkog i društvenog kursa.

Ocenio je da su za 16 godina postignuti pozitivni rezultati kada je reč o unutrašnjim reformama, po pitanju vladavine prava i na ekonomskom i socijalnom planu, a da je uspešna i vizna liberalizacija.

„Ovo potvrđuje da Kosovo čini prave korake na pravom putu ka svojoj evropskoj budućnosti. ;Zahvalni smo svima koji su doprineli našoj oslobodilačkoj borbi i procesu osamostaljivanja. Posebno hvala našim međunarodnim partnerima i saveznicima na našem zajedničkom putu konsolidacije države i međunarodnog subjektiviteta“, naveo je Kurti.

Zvaničnici Kosova su posle sednice položili cveće na spomenik nestalih, na grobove bivšeg predsednika Ibrahima Rugove i Adema Demačija, a zatim u selu Prekaze položili cveće na grob Adema Jašarija, prvog komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

U Prištini se organizuje program na glavnom trgu, dok se slični programi organizuju u najvećem broju opština, u kojima će biti održane svečane sednice skupština opština i polaganje venaca na spomenika poginulih boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija tu odluku ne priznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari