Osmani: Odluka Komiteta ministara SE značajan korak za Kosovo i njegove građane 1Foto: Beta/STA/Kosovapress/DS

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas posle odluke Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) o podršci zahtevu Kosova za prijem u SE izjavila da to predstavlja ne samo dobar dan za ljudska prava i demokratiju na Kosovu, već i važan trenutak za celu Evropu.

„Ovo je korak napred za Kosovo i njegove građane, ne samo u smislu međunarodne integracije naše zemlje, već pre svega za unapređenje položaja ljudskih prava, za sve naše građane, bez razlike“, kaže se u izjavi kosovske predsednice.

Zavaljujući svim međunarodnim saveznicima i svim zemljama koje su podržale zahtev Kosova, Osmani je izrazila očekivanje da će se aplikacija Kosova što je pre moguće razmotri u Parlamentarnoj skupštini SE i o njoj odlučiti.

„Naše evroatlantske težnje su jasne i odlučnost naroda Kosova je jača nego ikad. Poslednjih godina Kosovo je napravilo izuzetan napredak, tako da je naše članstvo u Savetu Evrope još jedan dokaz naše nepokolebljive posvećenosti vrednostima koje ova institucija predstavlja. Sledeći koraci su prilika za Evropu da pokaže svoju posvećenost zaštiti ljudskih prava u svakoj zemlji, širom kontinenta“, kaže se u izjavi Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari