Osmani: Ozbiljna inicijativa Francuske i Nemačke da se intenzivira dijalog 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Francuska i Nemačka su u istoriji bili naši partneri i saveznici koji podržavaju Kosovo i svaka njihova inicijativa je ozbiljna, poručila je danas kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara posetili su 9. septembra Prištinu, potom i Beograd, a ubrzo zatim začuli su se nezvanični navodi o postojanju novog plana za rešavanje kosovskog pitanja, podseća Kossev.

Svaka inicijativa naših partnera je ozbiljna. Francuska i Nemačka su bili partneri, saveznici i oni koji podržavaju Kosovo, objasnila je ona.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala pre dva dana potvrdila je da postoji francusko-nemačka ponuda.

Ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao o stolici u UN nije tačno, jer je predlog rađen sa sasvim drugom svrhom, nema tačaka 1, 2, 3, 4, 5…, izjavila je Gervala.

O navodnom predlogu Francuske i Nemačke sredinom prošlog meseca pisao je Albanijan post, koji je objavio dokument navodeći da je reč o planu za novi okvir sporazuma, sačinjen nakon angažovanja dvojice savetnika.

Tim planom je predviđeno, između ostalog, da se 2023. godine potpiše sporazum o normalizaciji odnosa, kojim bi Srbija „faktički prihvatila realnost Kosova kao nezavisne države“, a da u kasnijoj fazi, hipotetički nakon 10 godina, kada EU bude spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, dođe do sporazuma o uzajamnom priznavanju, koji bi bio preduslov za članstvo Kosova i Srbije u EU.

Dokumentom o navodnom novom okviru dijaloga predviđeno je i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama kroz četiri faze, uključujući EU i Ujedinjene nacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari