Osmani: Podrška SAD Kosovu bila je prisutna u svakom sektoru 1foto EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Pomoćnik sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i vladavinu prava Sjedinjenih američkih država Tod Robinson izjavio je danas u Prištini da su SAD tu da podrže izgradnju vitalnih bezbednosnih institucija i pravosudnih struktura.

Nakon sastanka, Osmani i Robinson su održali konferenciju za štampu, na kojoj je Robinson rekao da činjenica da je u poseti Kosovu pokazuje podršku SAD u službi bezbednosti za obične građane Kosova.

„SAD su tu da vas podrže u vašim naporima da izgradite vitalne bezbednosne institucije i pravosudne strukture, da radite za bolje Kosovo danas, ali i za jače, transparentnije Kosovo u budućnosti“, rekao je Robinson.

Predsednica Osmani je rekla da je Kosovo duboko zahvalno za kontinuiranu i nepokolebljivu podršku koju je Biro pružao kosovskim institucijama.

„Podrška SAD Kosovu bila je prisutna u svakom strateškom sektoru i na svakom koraku izgradnje naše države. Pomoćnik sekretara Robinson bio je među ljudima koji su godinama davali svoj doprinos i to je dokaz koliko ljudi i danas ima u američkoj administraciji koji su decenijama doprinosili da Kosovo bude tu gde je danas“, rekla je Osmani.

Dodala je da je sa Robinsonom razgovarala i o pitanju članstva Kosova u Interpolu.

„Informisala sam ga o strateškoj nameri Kosova za članstvo u Interpolu. Ovo članstvo će biti nemoguće bez kontinuirane podrške SAD. Jedini koji imaju koristi od ne članstva Kosova u Interpolu su kriminalci, a posebno transnacionalne kriminalne grupe“, rekla je ona.

Robinson je juče iz Tirane doputovao u posetu Kosovu. Pored sastanka sa predsednicom Osmani on će se susresti i sa predstavnicima nadležnih institucija iz bezbednosnog i pravosudnog sistema Kosova.

Tokom posete nije predviđen susret sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kako se navodi u saopštenju američke ambasade, Robinson se juče zaustavio na graničnom prelazu Vermica kako bi razgovarao o ulozi granične saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodne trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari