Osmani: Pomeren rok za podnošenje zahteva za priznavanje statusa žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu 1foto EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je danas da je do 15. maja 2025. godine pomeren rok za podnošenje zahteva za priznavanje statusa žrtve ratnog seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

Osmani je u video poruci na Fejsbuk profilu Vladine komisije za priznavanje i proveru statusa lica povređenih tokom protekle rat na Kosovu istakla da je glas žrtve važan i da istina mora da se čuje.

„Vaša hrabrost u traženju pravde i otkrivanju istine svedoči o vašem neukrotivom duhu. Stojimo uz vas i na vašoj strani u potrazi za pravdom. Na ovom putovanju nikada nećete biti sami. Zato se prijavite za priznavanje statusa žrtve seksualnog nasilja rata“, rekla je Osmani.

Preliminarni rok za podnošenje zahteva za priznavanje statusa žrtve ratnog seksualnog nasilja istekao je 5. februara 2023. godine.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, na Kosovu se ne zna tačan broj silovanih tokom rata 1999. godine, ali se veruje da ih je oko 20.000.

Od februara 2018. godine, kada je počela prijava za priznavanje statusa žrtve, dostavilo ju je blizu 1.600 ljudi. Od ovog broja, 84 muškarca su stekli taj status.

Osobe koje su prepoznate kao žrtve ratnog seksualnog nasilja primaju penziju od oko 230 evra mesečno.

Prema zakonu na Kosovu, koji je usvojen 2014. godine, takav status pripada svakom licu koje dokaže Vladinoj komisiji da je bilo žrtva seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, odnosno od 27. februar 1998. do 20. juna 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari