Osmani raspisala izbore za odbornike u Zvečanu i u Leposaviću 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je za 25. decembar raspisala vanredne izbore za skupštine opština Zvečan i Leposavić, preneo je danas Kossev.

Vjosa Osmani je pozvala političke stranke da vode mirnu kampanju, bez tenzija i da poštuju izborni zakon, kao i svoje političke rivale.

Ona je pre dva dana održala konsultativni sastanak sa političkim partijama, kako bi se odredio datim izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, a kosovska vlada prethodno je 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština te dve opštine.

Kao razlog raspuštanja navedena je njihova nefunkcionalnost i nemogućnost da ispunjavaju zakonske obaveze, a nakon što su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa severa.

Kako navodi Kossev, iz Vlade Kosova, međutim, do sada nije saopšteno da li su, kada i da li će raspustiti skupštine opština Severna Mitrovica i Zubin Potok.

U sve četiri opštine na severu, zbog izlaska Srba iz prištinskih institucija, vanredni lokalni izbori za gradonačelnike biće održani 18. decembra.

Datum za prijavu političkih subjekata na te izbore, nakon što je već jednom pomeran, danas konačno i ističe. Za sada su se za te izbore prijavile samo tri političke partije, među kojima nije Srpska lista, koja je i najavila da neće na njima učestvovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari