vjosa osmaniFoto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je i Vrhovni komandant Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), danas je u štabu BSK upoznata sa bezbednosnom i odbrambenom situacijom na Kosovu.

Ona je sa komandantom BSK Baškimom Jašarijem razgovarala o kretanjima u regionu, odbrambenim kapacitetima Kosova, strateškim planovima i strateškom partnerstvu sa prijateljskim zemljama, posebno sa Sjedinjenim Državama.

„BSK je u jeku posla za ‘Defender Europe 2023,’ što će biti najveća vežba i Kosovo će biti među zemljama domaćinima. Tada će BSK potvrditi povećanje operativnih i interaktivnih kapaciteta sa NATO. Svi radimo na tome da se što pre učlanimo u Partnerstvo za mir, a zatim i za punopravno članstvo u NATO“, rekla je ona.

Što se tiče NATO programa „Partnerstvo za mir“, Osmani je dodala da rade na tome da Kosovo što pre postane deo alijanse. Ona je nazvala apsurdnim to što je Srbija u ovom programu iako nema za cilj članstvo u NATO.

„Radimo sa SAD i NATO da ubedimo te četiri zemlje NATO koje nisu priznale Kosovo da nas ne ometaju. Suočavamo se sa apsurdnom situacijom da su zemlje poput Srbije ili Belorusije u Partnerstvu za mir, iako su anti-NATO i nemaju nameru da se učlane, dok Kosovo, koje je formiralo državu uz pomoć NATO, još nije dobilo takav poziv“, kazala je kosovska predsednica.

Izrazila je nadu da su države uverene da ove odluke treba sagledati kroz prizmu bezbednosti i ako se sagledaju iz te perspektive, Kosovo je zaslužilo da uđe u NATO, kazala je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari