Osmani sa Lajčakom: Mi smo konstruktivni, Ustavni sud da odluči o statutu ZSO, zabrinuta sam zbog nekih tačaka 1FOTO: Kabinet kosovske predsednice/ Kossev

Dijalog sa Beogradom, normalizacija odnosa, ali i smena albanskih gradonačelnika u četiri opštine na Severu Kosova, energetika i ZSO, bile su teme razgovora specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka i kosovske predsednice, Vjose Osmani.

Nakon jučerašnje posete Beogradu, Miroslav Lajčak danas boravi u Prištini. Prvo se sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Osmani mu je još jednom kazala da je Kosovo „posvećena i konstruktivna strana u procesu“, prenosi Kossev.

Naglasila je da Briselski sporazum od 27. februara 2023. i Ohridski aneks od 18. marta 2023. – „moraju biti u potpunosti sprovedeni“, saopštili su iz kosovskog predsedništva.

Sa druge strane, Osmani je i Lajčaku kazala da bi Evropska unija trebalo da ukine mere protiv Kosova, navodeći da su one „nepravedne i da stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu“.

Osmani je ujedno kazala izaslaniku EU da je Kosovo „ponudilo“ organizovanje novih izbora na Severu „u skladu sa zakonskim okvirom“, odnosno da je usvojilo administrativno uputstvo.

Istakla je očekivanje da će se ovaj proces realizovati „bez odlaganja i u skladu sa procedurama i zakonima na snazi“.

Razgovarali su i o „dostignućima“, u primeni sporazuma o energetici i registarskim tablicama, ali o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Dotakli su se i teme nacrta ZSO, odnosno Statuta koji je izradila „zapadna petorka“.

Osmani je kazala da Ustavni sud Kosova „jedina institucija koja može da protumači usaglašenost ovog akta sa Ustavom“.

Međutim, istakla je zabrinutost u vezi sa „nekim“ odredbama, koje, kako kaže, mogu biti „izazovne tokom implementacije u praksi“.

Lajčak koji se u međuvremenu sastao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, nije se oglašavao o ovim susretima.

On bi potom trebalo da razgovara i sa šefom prištinskog pregovaračkog tima, Besnikom Bisljimijem.

Lajčak juče u Beograd

Miroslav Lajčak juče je boravio u Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kasnije i sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Vučić i Lajčak razgovarali su o „teškom položaju Srba, eskalatornim potezima Prištine, kao i o neophodnosti da se radi na formiranju ZSO“, saopštili su iz Predsedništva Srbije.

S druge strane, Lajčak je naveo da su se fokusirali na „stratešku perspektivu za 2024. godinu, sagledali stanje u dijalogu i govorili o narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom“.

Lajčak je, međutim, nakon sastanka sa Petkovićem naglasio da se razgovaralo o mogućim izgledima za sledeći susret glavnih pregovarača za dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Podrška Lajčaku od O’Brajana

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta, Džejms O’Brajan (James O’Brien), pozdravio je juče posetu izaslanika EU Beogradu i Prištini, zatraživši punu implementaciju dogovora postignutih u Briselu.

O’Brajan je ujedno poručio vlastima u Beogradu da moraju da pozovu na odgovornost one koji su umešani u dešavanja u Banjskoj 24. septembra prošle godine, dok je Prištini poručio da bi trebalo da se krene dalje ka organizaciji izbora na Severu, ali i da je neophodna koordinacija pre primene nove uredbe o valutama.

Iako Lajčak dolazi u jeku tenzije i bojazni da će odluka Prištine o regulisanju evra kao jedine valute stvoriti novu krizu na Kosovu, iz kabineta kosovske predsednice nisu nagovestili da je to bila jedna od tema sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari