Osmani u Minhenu: Žene Kosova imale odlučujuću ulogu u izgradnji države 1Foto: Beta/Kabinet predsednika Crne Gore

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas u okviru „Panela za žene, mir i bezbednost“ na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti govorila o primeru „kosovskih žena kao nositeljki i aktivnih učesnica istorijskih procesa na Kosovu“.

Kabinet Osmani je saopštio u Prištini da je ona „istakla da su žene Kosova sinonim za Agendu EU za žene, mir i bezbednost, pošto su je godinama sprovodile“.

Osmani je istakla da je tokom proteklog rata preko 20.000 žena s Kosva bilo silovano i da Kosovo ima obaveze u procesu verifikacije statusa žrtava seksualnog nasilja da bi se pomoglo oporavku i pravilnom tretmanu preživelih u ratu.

„Osmani je ocenila da se zbog istorije Kosova i uloge žena tokom godina u mirovnim i slobodnim procesima, Kosovo može posmatrati kao epicentar strateških diskusija o Agendi EU za žene, mir i bezbednost“, pipe u saopštenju.

„Takođe je navela značaj organizovanja prvog međunarodnog Foruma za žene, mir i bezbednost na Kosovu prošle godine i koji treba da postane tradicionalna manifestacija radi umrežavanja i razmene uspešnih primera sprovođenja te agende“, piše u saopštenju.

Kabinet Osmani je saopštio da se ona u Minhenu s predsednicom Slovenije Natašom Pirc-Musar i razgovarala o daljem produbljavanju odnosa Kosova i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari