Kurti se sastao sa Šolcom i Kolonom: O čemu su razgovarali? 1EPA-EFE/ANNA SZILAGYI / POOL

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, tokom Minhenske konferencije o bezbednosti je danas imao sastanak s kancelarom Nemačke Olafom Šolcom i s ministarkom Francuske za Evropu i spoljne poslove, Katarinom Kolonom, saopštila je Vlada u Prištini.

Razgovarali su „o napretku na Kosovu, o čemu svedoče izveštaji mnogih međunarodnih organizacija, kao i o Izveštaju Evropske komisije o Kosovu za 2022. godinu, što je pozdravio kancelar Šolc“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ocenio da su u protekle dve godine na Kosovu napredovali ekonomski rast, vladavina prava, socijalna podrška i „institucionalna i socijalna demokratizacija“.

Kurti je informisao kancelara Šolca i ministarku Kolonu da je Vlada Kosova nedavno usvojila tri sporazuma potpisana 3. novembra u Berlinu, koji će uskoro biti ratifikovani u Skupštini, čime se potvrđuje posvećenost Kosova Berlinskom procesu.

Na to sastanku se razgovaralo i o odnosima Kosova i Srbije, o pripremama za naredni sastanak u Briselu i evropskom predlogu za normalizaciju odnosa, „koji je već prihvaćen kao dobra osnova za dalje razgovore i čvrst okvir za dalje“.

„Zahvalivši Nemačkoj i Francuskoj zbog njihove kontinuirane podrške i direktne posvećenosti, premijer Kurti je rekao da Republika Kosovo, kao proevropska i proamerička zemlja, ostaje posvećena i konstruktivna u dijalogu jer želi dobrosusedske odnose i integraciju u EU i NATO“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.