Kosovo: Oštre reakcije na izjavu Lajčaka da Ustav nije biblija 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosovo Srbija, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.

Kaže da je tokom susreta sa Lajčakom rekla da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati.

„Kao jedna od tri institucije koje su se sastale sa gospodinom Lajčakom mogu da potvrdim da ono što je on izjavio u Srbiji apsolutno nije tačno. Dakle, prvo, kao predsednik Skupštine ni u jednom trenutku na sastanku nisam rekla da se slažem da se Asocijacija uspostavi u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, već sam rekla upravo suprotno da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati“, izjavila je Osmani za prištinske medije.

Podvlači da je tokom sastanka izjavila da se Ustav Kosova mora poštovati i da se ne može uspostaviti treći nivo vlasti, a još manje telo sa izvršnim ovlašćenjima.

Izjavila je da izjave Lajčaka smatra uznemiravajućim i da oni nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Na izjavu Lajčaka danas je reagovala i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla koja je izjavila da takve inicijative u suštini imaju za cilj razmenu teritorije.

„Pretnje i diskusije koje nemaju veze sa realnošću, koje streme ustavnim promenama da bi se akomodirala Dodikova republika unutar Kosova u stvari streme ideji razmeni teritorija i etničkim granicama“, napisala je ona na tviteru i dodala da je dobra vest da takva stremljenja neće uspeti.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj je izjavio da bi kosovska strana trebala da traži isključenje Lajčaka iz dijaloga.

I poslanica Samoopredeljenje, Fitore Pacoli koja je prisustvovala sastanku Lajčaka sa Aljbinom Kurtijem je rekla da na tom sastanku uopšte nije bilo reći o ZSO.

Poslanik Demokratske partije Kosova Gazmend Bitići je izjavu Lajčaka ocenio skandaloznom i podvukao da se Ustav Kosova nikako ne treba menjati zbog formiranja ZSO.

I bivša šefica pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri je napisala da onaj ko treba da promeni Ustav je Srbije koja iz svog Ustava treba da izbaci da je Kosovo njen deo.

Suroi: Ne krivite Lajčaka, on samo utvrđuje činjenično stanja

Pisac i publicista Veton Suroi ocenjuje da za Kosovo nije dobro što se kolektivna zabrinutost pregovorima sa Srbijom transformiše u negativnu energiju prema evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Prema njemu Lajčak utvrđuje činjenično stanje nasleđeno iz sporazuma potpisanih u Briselu između kosovskih premijera i premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Suroi je na fejsbuku nabrojao četiri tačke, koje prema njemu pokazuju činjenično stanje.

Prema njemu pod jedan, premijer Kosova (Hašim Tači) potpisao je aprila 2013. godine sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Potpisani dokument predviđa treći nivo vlasti.

2. Premijer Kosova i njegov pregovarački tim takođe su potpisali plan za sprovođenje sporazuma. Prvi element primene je „prilagođavanje pravnog okvira kako da se preuzete obaveze sprovode. To znači da je Kosovo prihvatilo da treba da promeni svoj pravni okvir kako bi u njega uključilo Zajednicu srpskih opština“,smatra on.

Kao treća činjenica, prema njemu je da je Skupština Kosova glasovima dve trećine svojih poslanika ratifikovala ovaj sporazum; time je ratifikovala obavezu koju je preuzeo Tači za uspostavljanje Zajednice srpskih opština kao trećeg nivoa vlasti, između centralnog i lokalnog.

„Premijer Kosova (Isa Mustafa), na osnovu obaveza koje su prihvatili prethodni premijer i Skupština Kosova, potpisao je 2015. godine sporazum koji je nastavak sporazuma iz 2013. godine, koji opisuje principe izgradnje teritorijalne autonomije Srba na Kosovu“, napisao je Suroi.

Prema ovome, kako smatra Suroi, „Lajčak nije rekao da će Ustav biti promenjen“.

„Učinili su to potpisnici Sporazuma iz 2013. godine i Skupština Kosova, sa dve trećine svojih glasova. Ovo je već očigledan (i sledeći) problem za Kosovo i ne rešava se bacanjem drvelja i kamenja na Lajčaka ili bivše posrednike. To se ne rešava čak ni bacanjem drvlja na Kosovo. Situacija se može i treba prevazići, ali za to je potrebna razboritost, diplomatija i jedinstvo“, dodao je on.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Kosovo: Oštre reakcije na izjavu Lajčaka da Ustav nije biblija”

  1. Kao sto smo znali odavno za Lajceka kao trojanskog konja Rusa u ovoj misiji, to se i obistinjuje. Karijerista be z ikakvog rezultata u karijeri, znamo sta je „uradio“ za Bosnu i sredjivanje iste. Haos jos veci, sto ceka i Kososvo.

  2. Jedna teritorija , sa dve raje i dva Ustava …?! Iz proslosti znano, cim se vataju Ustava , bice neke bede ili ispiranja mozga za raju…Srpski ustav je starijeg datuma od ustava KiM, zar ne…?!! Nekako datira , pre bombing desavanja u SRJ…

    • Ne izgleda da ste u pravu. Ustav Kosova je usvojio Ustav 1990, takozvani Kacanicki Usrtav Republike Kosova, a Srbija je tom ucunila 2006, znaci 16 godina kasnije.

      • Ma jaka ste vi drzava i taj vas ustav. Da vam nije ovih bitangi sa zapada ostali biste ono sto ste i ranije bili, obicna utrina.

      • Mozemo I mi da se vratimo na Sretenski ustav od pre 100 godina Koji je svakako stariji. Ali ti si mislio na zadnji vazeci ustav vase tvorevine a to je onaj iz 2008 u Koji je integrisan Antisarijev plan tako I po tvojoj logici to je 2 godine kasnije od Srpskog trenutnog iz 2006 znaci nisi upravu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.