Oštro reagovanje političara na jugu Srbije posle posete Ane Brnabić Kosovu i Besnika Bisljimija Bujanovcu 1Zamenik predsednik prištinske vlade u Bujanovcu. Foto:NSA

Epilog nedavne poseta srpske primijerke Ane Brnabić Kosovu i zamenika prištinske vlade Besnika Bisljimija Bujanovcu je „pojačana retorika“ albanskih političara na jugu Srbije. Tako je predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi izjavio da će „kad – tad doći do razmene teritorija Preševske doline za sever Kosova“, na šta je reagovao poslanik SNS iz Bujanovca Nenad Mitrović stavom da se „nikada neće menjati srpsko za srpsko“.

Zamenik predsednika prištinske vlade Bisljimi ostao je bar javno bez komentara na navedenu izjavu predsednika bujanovačke opštine Arifija, koji je po proceni i albanskih i srpskih političara u Bujanovcu sebi „dao preveliku slobodu da iznosi takve teze“.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa posete Brnabićeve severu Kosova i Metohije i Besljimija jugu Srbije za portal Danasa ocenjuje kao „potrebu da se teži ka normalizaciji odnosa, kao i  da bude što više direktnih komunikaciju kroz sastanke i posete, kako bi se stekao najbolji uvid u realno stanje“.

-Poseta premijerke Brnabić jeste više  deo političke kampanje i sasvim mi je ličila da ima mitingašku prirodu, dok poseta prvog zamenika premijera Bisljimia je bila orijentisana ka objašnjavanju suštine prirode dijaloga između Prištine i Beograda, ali i ka unapređenju mogućnosti naše saradnje sa Vladom Kosova – objašnjava Mustafa.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS) iz Bujanovca Nenad Mitrović je izjavu predsednika opštine Arifija ocenio kao stav „radikalnih političara iz redova Albanaca, kakav je bio Jonuz Musliju“.

– Ne može se menjati srpsko za srpsko – poručio je Mitrović, navodeći da „bez zajedničke saradnje srpskih i albanskih političara u Bujanovcu neće biti ni boljeg života za sve građane“.

Poseta prištinskog zvaničnika Bujanovcu, u čijoj pratnji je bila i ministarka prosvete Arberie Nagavci, imala je, prema proceni novinara, „značaj u smislu reševanja još uvek prisutnog problema nedostatka udžbenika na albanskom jeziku“, mada se po oceni prosvetnih radnika u školama u kojima se odvija nastava na albanskom jeziku taj „višegodišnji problem polako relaksira“.

Poseta zamenika premijera prištinskih vlasti desila se na 20. godišnjicu  od kada su u opštini Bujanovac održani prvi lokalni izbori na kojima su albanske partije osvojile lokalnu vlast.

Ona se i danas nalazi u njihovim rukama uz učešće srpskih političkih partija.

Upadljivo je i to da prištinski zvaničnici nisu imali susret sa predsednikom opštine Preševo Šćiprimom Arifijem, koji je u, kako je opisano, „zamrznutom političkom konfliktu“ sa narodnim poslanikom Šaipom Kamberijem i predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari