Otašević: Vučić pokazivao u Parizu karte podele Kosova 1Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/BENOIT TESSIER

Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji mogao bi da znači da se u Evropskoj uniji napušta logika po kojoj se stabilnost regiona vrednuje više nego ispunjavanje standarda i vrednosti EU, ocenila je za FoNet analitičarka Demostata Ana Otašević, koja tvrdi da je Srbija pokušala da pridobije Francusku za ideju podele Kosova.

Ako ste ranije imali politiku EU koja je na jedan tas stavljala vladavinu prava i druge vrednosti Unije, a na drugi tas stabilnost regiona i pritom birala stabilnost, sada se težište možda menja i to pokazuje ovaj izveštaj, rekla je Otašević u razgovoru za serijal Agreman.

Kao što je i rekao francuski predsednik Emanuel Makron i što je smisao njegove ponude budućim članicama EU – „ako hoćete da budete deo zajednice, treba da ispunite vrednosti te zajednice“, objasnila je Otašević, koja radi i kao saradnica francuskog lista Mond diplomatik.

Otašević otkriva i da se u dijalogu Beograda i Prištine niz postupaka odigrao iza kulisa, kao deo tajne diplomatije u pregovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, i tvrdi da je u tome najznačajnija bila tema podele Kosova.

Otašević: Vučić pokazivao u Parizu karte podele Kosova 2

Francuska nije pokušala da se uključi u taj dijalog, već je Srbija to pokušavala da učini, navela je Otašević, koja ukazuje da je Vučić u toku tih tajnih pregovora odlazio u Francusku i francuskom šefu diplomatije pokazivao mape podeljenog Kosova.

U tom trenuku je oko predsednika Makrona postojala ekipa i on sam koji nisu davali jasne znakove šta je njhova pozicija, dok su se Nemačka i kancelarka Angela Merkel jasno izjasnili da podela ne dolazi u obzir, naglasila je Otašević.

U Francuskoj su bili neopredeljeni, precizirala je ona, pa je to stvaralo utisak da postoji neka pozicija koja bi bila drugačija od Nemačke, ali to nije slučaj.

Evropska unija nastavlja da vodi dijalog dve strane, ali zbog pandemije, promene vlasti u Prištini i nepouzdanog pregovarača kakav je Vučić, koji igra na kartu Rusije i Kine, sve se to odvija pod nepovoljnim okolnostima, zaključila je Otašević.

Makron pozvao Kurtija da poseti Francusku

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju izbor na tu funkciju i poručio mu da je potrebno nastaviti pregovore sa Srbijom, prenosi FoNet pisanje prištinske štampe. Makron je ponudio pomoć Francuske u nastavku dijaloga, koji bi, kako je rekao, trebalo da se završi sveobuhvatnim sporazumom. On je pozvao predsednika kosovske vlade da dođe u Pariz kako bi razgovarali i o brojnim drugim pitanjima. „Znam da nameravate da sprovedete temeljne reforme koje zahtevaju vaši sugrađani: jačanje vladavine zakona i ekonomski i socijalni razvoj Kosova“, napisao je Makron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari