Otvaranje novih poglavlja oko 20. januara 1Foto: Olivier Hoslet/EPA

Zvanični Brisel mogao bi da oko 20. januara da zeleno svetlo za još tri poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, kažu za Danas nezvanično izvori iz Brisela.

Naši sagovornici potvrđuju nedavne medijske tvrdnje da se radi o poglavlju 20 – preduzetništvo i industrijska politika, poglavlju 29 – carinska unija, kao i da potvrdi otvaranje poglavlje 26 – obrazovanje i kultura, sa kojeg je prošle sedmice Hrvatska skinula „rampu“.

Podsetimo, Večernje novosti objavile su prošle sedmice da Vlada Srbije privodi kraju izradu svih potrebnih dokumenata za poglavlja 20 i 26.

Izvori Danasa ističu da su briselske institucije od prošlog petka na odmoru, koji traje do 9. januara, ali da je realno očekivati da u poslednjih deset dana januara Radna grupa za proširenje donese odluku o otvaranju novih poglavlja. „Članice EU uglavnom smatraju da je Srbija zaslužila da otvori nova poglavlja, pre svega zbog nedavno postignutog napretka u tehničkim pregovorima Beograda i Prištine, koji su rezultirali i time da Kosovo dobije pozivni broj“, kažu naši sagovornici.

Ipak, pojedini predstavnici briselskih krugova navode da se od Beograda i Prištine očekuje da ubrzo postignu i dogovor o energetici. Ocenjujući tempo briselskog dijaloga u 2016. godini, Ulrike Lunaček, potpredsednica i izvestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta, kaže za Danas da su „generalno govoreći države Zapadnog Balkana evropske države i okružene članicama EU, pa pomirenje i proširenje Unije ostaju u interesu i Evropske unije i država kandidata“.

– Moj cilj, kao i cilj EU, jeste da se pridruže sve države Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, sporazum o pozivnom broju za Kosovu +383, bio je dobrodošao korak u pravcu normalizacije. Briselski dijalog i ubuduće treba voditi u skladu sa principima dobrosusedskih odnosa, u cilju pune normalizacije odnosa. Koraci unazad se uvek mogu desiti, ali moramo da nastavimo ambiciozno, u interesu svih građana, a implementacija znači implementaciju svega dogovorenog. Obe strane moraju to da znaju, a ne da čekaju da ona druga napravi prvi korak. Srbija zna da EU neće, nakon Kipra, prihvatiti bilo koju drugu državu članicu čije granice nisu jasno definisane. Stoga, optimista sam da će proces dijaloga dovesti do toga da Srbija normalizuje svoje odnose sa Kosovom i prizna Kosovo, smatra Lunaček.

„Dualizam Srbije“

Vlada Kosova je u godišnjem izveštaju o rezultatima dijaloga sa Srbijom ocenila a taj proces nije zaustavio pokušaje Beograda da destabilizuje situaciju na Kosovu, piše Koha ditore. „Dijalog je bio suočen sa brojnim izazovima, zbog opstrukcija srpske strane“, navodi se u izveštaju i konstatuje da najviše zabrinjava dualizam Srbije u implementaciji dogovorenog. Kosovska vlada smatra da s jedne strane, Srbija implementira sporazume, ali s druge strane nastavlja da podržava svoje paralelne strukture na Kosovu, uključujući i napore da izazove destabilizaciju, kao što je slučaj nelegalnog zida u Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari