Otvoreni parlament: Praksa zabrane obraćanja građana u holu Skupštine Srbije nije dobra 1foto FoNet Aleksandar Barda

Inicijativa „Otvoreni parlament“, koja prati rad Skupštine Srbije ocenila je da praksa zabrane prisustva i obraćanja građana na konferencijama za novinare u holu parlamenta nije dobra.

Ta inicijativa je na Tviteru navela da se građanima time šalje poruka da njihovo učešće u demokratskim procesima nije poželjno, što je, kako je ukazano, u suprotnosti sa osnovama demokratije.

„Narodna skupština bi trebalo da bude mesto u kojem mogu da se čuju glasovi građana, naročito kada se govori o problemu koji ukazuje na nejednaki tretman pojedinaca pred zakonom“, naveli su u objavi.

Ukazali su da je jedan od načina za to i obraćanje „trećih lica“ (građana koji nisu poslanici) na konferencijama u holu Skupštine Srbije.

Dodali su i da bi ukoliko predsednik parlamenta nekome uskrati mogućnost da se obrati na taj način, javnost trebalo da bude saopšteno koji su razlozi za to.

Majkama dece iz Pećinaca nije bilo dozvoljeno da se sa poslanicma Demokratske stranke obrate medijima u skupštinskom holu kao ni meštanima sela kod Kosjerića, sa poslanicima Ne davimo Beograd.

Inicijativa „Otvoreni parlament“ svakodnevno prati rad Skupštine Srbije od 2012, prikuplja i objavljuje podatke o aktivnostima poslanika, radu i rezultatima rada parlamenta, kao i analize različitih procesa iz perspektive transparentnosti, odgovornosti i participativnosti.

Osnovni cilj, kako je navedeno na sajtu te inicijative je povećanje javnosti rada parlamenta, informisanje građana o njegovom radu i uspostavljanje redovne komunikacije građana i poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari