"Ovaj slučaj u malom pokazuje koliko je država privatizovana": Dolazak ambasadora Srbije u UN na miting vlasti problematičan iz više razloga 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Dolazak ambasadora Srbije u Ujedinjenim nacijama Nemanje Stevanovića, sagovornici Danas smatraju problematičnim, te poručuju da se u profesionalnoj diplomatiji ne mešaju obaveze u službi sa onim privatnim.

Prvobitno je na portalu N1 objavljen dokument – obaveštenje da će ambasador Nemanja Stevanović, kao član Predsedništva SNS, boraviti u Beogradu od 23. ovog meseca, radi prisustva na mitingu SNS zakazanom za 26. maj u Beogradu.

U dokumentu se dodaje da će u odsustvu ambasadora otpravnik poslova biti Dušan Vujačić, prvi savetnik Stevanovića.

„Stalna misija Republike Srbije pri UN će o odsustvu ambasadora Stevanovića na uobičajen način notom obavestiti generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, dok će druge misije UN o odsustvu biti obaveštene uobičajenom cirkularnom notom“, navodi se u objavljenom dokumentu.

"Ovaj slučaj u malom pokazuje koliko je država privatizovana": Dolazak ambasadora Srbije u UN na miting vlasti problematičan iz više razloga 2
foto: N1

Duško Lopandić, bivši ambasador i potpredsednik Pokreta Srbija centar (SRCE), kaže da se u profesionalnoj diplomatiji ne mešaju obaveze u službi sa privatnim angažmanom.

„Ovaj slučaj pokazuje u malom do koje mere je država privatizovana, odnosno zarobljena od strane vlasti Srpske napredne stranke. Između obaveza u UN i učešća na SNS mitingu ovaj državni službenik bira ovo drugo, što je  mali primer neprofesionalizma koji je široko zavladao u našim institucijama pod uticajem partokratije i autokratske vlasti kakva obično postoji samo u jednopartijskim sistemima“, smatra Lopandić.

Ovaj diplomata je potez ambasadora u UN komentarisao i na Tviteru, rekavši da „čovek određen da zastupa državu Srbiju u UN dolazi da navija na partijskom skupu SNS-a“.

"Ovaj slučaj u malom pokazuje koliko je država privatizovana": Dolazak ambasadora Srbije u UN na miting vlasti problematičan iz više razloga 3
Foto FoNet Milica Vučković

„Gruba zloupotreba i igranje sa diplomatskom službom, profesijom koju je vrh vlasti sistematski odavno zapustio, zloupotrebio ili zanemario slično kao i mnoge druge državne institucije“, napisao je potpredsednik Pokreta SRCE.

Narodni poslanik „Ujedinjenih“ iz redova Pokreta slobodnih građana Natan Albahari smatra apsolutno neprimerenim da bilo koji ambasador dolazi na stranački miting – „a kamoli ambasador Srbije pri UN“. Dodatna problematika je to što taj trošak leta od Njujorka snose građani Srbije.

"Ovaj slučaj u malom pokazuje koliko je država privatizovana": Dolazak ambasadora Srbije u UN na miting vlasti problematičan iz više razloga 4
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„Ovo nam jasno pokazuje da SNS ima problem da nakon velikih protesta „Srbija protiv nasilja“, ubedi građane da je i dalje sve u redu i da je nije ugrožena njihova bezbednost. Zato je značajno da performans ispred Skupštine u petak bude što je veći mogući, a u sistemu SNS, svako kome su oni omogućili zaposlenje dužan je da u njemu učestvuje. Bilo da je reč o čistačici koju ucenjuju ugovorom o privremenim poslovima, ili ambasadoru u najvažnijoj međunarodnoj organizaciji“, poručuje Albahari.

Miting SNS-a „Srbija nade“ zakazan je za 26. maj u Beogradu, u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari