Ovakva situacija motiviše kosovske Srbe da zauvek napuste Kosovo: Rada Trajković o potezima Kurtija i Vučića i mogućim velikim sukobima 1Foto: Printscreen/N1

Situacija na severu Kosova rezultat je dubokog uverenja Srba sa severa da nikada neće zaista biti deo Kosova i njegovog sistema. Ovo deplasirano verovanje Beograd godinama neguje i podstiče, a posledica je i njihovog slučajnog geografskog položaja i demografske kompaktnosti – kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba za KiM.

Komentarišući okolnosti na severu Kosova, koje prete, prema upozorenjima gotovo svih relevatnih posmatrača prilika i faktora, da pređu u otvoreni sukob, sa ljudskim žrtvama, sagovornica Danasa kaže da su Srbi na severu sada slabo pripremljeni za akcije Prištine da zaokruži teritorijalnu celinu Kosova.

– Kao rezultat toga, Srbi sa severa ostaju veoma osetljivi i reaktivni, i kao grupa mogu biti lako mobilisani, izmanipulisani i pogrešno usmereni na sopstvenu štetu – ali u političku korist režima u Beogradu – smatra ona.

Nažalost, dodaje, sadašnju krizu dodatno pogoršavaju lideri obe strane kojima nedostaje iskrenost u njihovoj posvećenosti primeni kako Ohridskog sporazuma, tako i njegovog prethodnika, Briselskog sporazuma.

Kurti izbegava usađivanje asocijacije opština sa srpskom većinom, dok Vučić ne želi da prekine institucionalne veze Beograda i Srba na severu

– I jedni i drugi – na svoj način – ulažu napore da poremete primenu ranijih sporazuma i nastavljaju da politički napreduju na nestabilnosti proizašle iz njihovog delovanja, ili izostanka iste. Kurti izbegava usađivanje asocijacije opština sa srpskom većinom, dok Vučić ne želi da prekine institucionalne veze Beograda i Srba na severu – objašnjava Rada Trajković.

Ova situacija šteti interesima celokupne srpske zajednice na Kosovu, napominje, jer stvara egzistencijalnu neizvesnost i motiviše kosovske Srbe da zauvek napuste Kosovo.

– Pored toga, kosovska vlada ne uspeva da uveri našu zajednicu, već umesto toga dodatno pojačava njihove strahove svojom retorikom koja izaziva podele. Na primer, zvaničnici kosovske vlade često opisuju kosovske Srbe kao „najprivilegovaniju manjinu u Evropi“ koja uživa bezbroj jedinstvenih ustavnih prava. Ali ono što propuštaju da pominju je da su ova prava teško stečena kroz višegodišnju diskriminaciju i etničko nasilje koje se doživljava od 1999. A to je prvi priznao specijalni izaslanik UN-a Kai Eide – veliki prijatelj Kosova – kaže Rada Trajković.

Crkva je sada, nažalost, pod potpunom kontrolom Beograda

Pored toga, srpska zajednica je, dodaje, nažalost, izgubila i nekadašnju stalnu i mudru podršku Srpske pravoslavne crkve, koja je uvek imala ključnu ulogu u omogućavanju opstanka naše zajednice bez obzira na političke prilike.

– Ali Crkva je sada skoro potpuno pod kontrolom Beograda, a njene aktivnosti su usklađene sa političkim ciljevima režima. Predsednik Vučić ima snažan uticaj na Patrijarha srpskog koji, zauzvrat, sankcioniše sva neslaganja i ograničava slobodu naše Eparhije na Kosovu. Podsetimo se da je naša Eparhija nekada bila veoma konstruktivan lokalni akter, uvek spreman da pronađe autentična, kreativna i funkcionalna rešenja za poboljšanje života članova naše zajednice na Kosovu. Eparhija je nekada bila odličan i iskren partner kosovskim institucijama. S druge strane, Kurti je takođe doprineo ukidanju konstruktivnog, stabilizacionog uticaja naše Eparhije neopravdanim odbijanjem da sprovede odluku Vrhovnog suda u vezi sa vlasništvom nad zemljištem manastira Dečani. Ovi Kurti i Vučićevi postupci umanjili su ulogu naše Eparhije na uštrb interesa srpske zajednice na Kosovu – opisuje situaciju na Kosovu Rada Trajković.

Vučić podložniji pritiscima spolja zbog duboke korupcije 

Kada je reč o uticaju međunarodne zajednice, ističe, ona ima važniji uticaj u Beogradu nego u Prištini.

– Ovo je posebno slučaj jer je Vučić podložniji pritiscima spolja zbog duboke korupcije i korumpiranosti njegovog režima. EU je dugi niz godina podržavala „stabilokratiju“ u Srbiji, a za to vreme Vučićev „dosije“ nedela je bio popunjen do vrha. Iskoristio je svoju apsolutnu moć da obezvredi i obespravi sve institucije osim sopstvenog predsedništva. A ono što ne može da kontroliše preko svojih predsedničkih ovlašćenja, kontroliše na netransparentan način kroz kriminalni milje sa kojim je povezan. Međunarodna zajednica je, nažalost, previše godina zatvarala oči pred ovim – kaže ona.

Kurtijeva vlada ima revolucionarne i radikalne tendencije

S druge strane, ističe, Kurti nema takav „prtljag“, ali ima drugačiji problem.

– Njegova vlada očigledno ima revolucionarne i radikalne tendencije, što znači da su njeni članovi često loše opremljeni za rešavanje složenih, dugotrajnih problema. Umesto toga, njegova vlada često preferira brza i radikalna rešenja – pristup koji nije uvek koristan u vremenima krize. Pored toga, postoji, nažalost, i jedan deo aktuelne kosovske vlasti koji je opterećen etničkom netolerancijom i koji ima duboko nepoverenje prema Srbima. Iako Kurti ima nekoliko tehnički ispravnih pozicija u trenutnoj krizi, njegov pristup je previše težak. Možete biti tehnički u pravu, a ipak naneti štetu svom cilju. A njegove nedavne akcije su stvorile ozbiljna bezbednosna pitanja na terenu i povećale međuetničke tenzije – kaže Rada Trajković.

Slučajevi prekomerne upotrebe sile od strane policije prema Srbima na severu dodatno narušili poverenje u ovu instituciju

Prema njenim rečima, ovo je još gore zbog odluke Beograda da podstakne Srbe na severu da napuste lokalne institucije – posebno kosovsku policiju.

– Kao rezultat toga, kosovsku policiju – koja ima zadatak da održava red i zakon – Srbi na severu sada doživljavaju kao „etnički Albance“. Njihovi postupci se smatraju etnički ili politički motivisanim, čak i kada to nije slučaj. Lokalno, održavanje vladavine prava postala je odgovornost jedne etničke grupe – a to je nezdravo. Štaviše, slučajevi prekomerne upotrebe sile od strane policije prema Srbima na severu takođe su dodatno narušili poverenje u ovu instituciju. Ovo je veoma nesigurna situacija, koja kosovske policajce dovodi u ozbiljnu opasnost i povećava potencijal za eskalaciju. Međunarodna zajednica nastavlja da daje prioritet političkim pregovorima, ali je jasno da rešavanje ove bezbednosne krize – i obezbeđivanje povratka Srba sa severa u institucije, posebno u policiju – mora da bude hitno prioritet – ističe sagovornica Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari