Sukob policije i veterana OVK u Prištini, sutkinja Specijalnog suda poručuje da će prenoćiti i na aerodromu ako treba 1Printskrin Kosovo onlajn

Kosovska policija i veterani OVK sukobili su se danas u Prištini tokom protesta ispred hotela „Sirijus“ zbog dolaska predsednice Specijalnog suda Ekaterina Trendafilove na Kosovo.

Kako javlja novinarka Kosovo onlajna, veterani OVK su aktivirali dimne bombe i počeli da bacaju pirotehnička sredstva, dok je policija upotrebila suzavac i privela nekolicinu demonstranata. Među uhapšenima su i Nolj Nuši iz Socijaldemokratske partije (PSD), kao i predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj.

Veterani OVK su nosili transparente protiv Specijalnog suda, ali i Zajednice srpskih opština.

U prethodnim danima ujedno su se na društvenim mrežama delile objave na albanskom, u kojima je Trendafilova označena kao nepoželjna osoba.

„Moram da kažem da nije lepo kada kažu da ste nepoželjna osoba, ali to prihvatam kao, možda gledište ljudi koji moraju da dođu, da razgovaramo, da postavljaju pitanja, otvorenog uma“, kazala je Trendafilova u današnjem intervjuu za KoSSev par sati uoči sastanka sa predstavnicima civilnog društva.

Poručuje da je došla na Kosovo kako bi odgovorila na svako pitanje, ali i da razume da svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje, rezvervisanost, sumnje, zabrinutosti.

Sukob policije i veterana OVK u Prištini, sutkinja Specijalnog suda poručuje da će prenoćiti i na aerodromu ako treba 2
Foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

„I zato sam rekla juče – čak i ukoliko nam otkažu let, prenoćićemo na aerodromu, ali ću doći samo zato što želim da se sastanem sa svima koji žele da postave bilo koje pitanje, uključuju pitanja u vezi sa nedoumicama, nevericom o tome što mi radimo, samo zato što sam u poziciji da dam objektivne, a ne lažne i obmanjujuće odgovore na sva ova pitanja“.

Naglasila je da se raduje sastanku sa civilnim društvom.

„To je najvažnija svrha mog dolaska… Samo radimo svoj posao, uglavnom u vezi sa zaštitom svedoka i žrtvama koji žele da učestvuju u procesima. Smatram da mi je dužnost da dođem (na Kosovo), barem jednom godišnje i da informišem sve koji su zainteresovani o našem učinku, operaciji i da odgovorim na sva pitanja“, naglasila je Trendafilova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari