"Ovo što se dešava na KiM je igra nerava, političke mudrosti i strpljenja": Miloš Vučević o pretnjama Aljbina Kurtija 1Miloš Vučević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve, opšta je pretnja Srbiji i narodu na Kosovu i Metohiji. To je i jasna poruka da Kurti ne mari za ljudske žrtve“, rekao ministar obrane Srbije Miloš Vučević za RTS. Ministar je poručio da je ovo što se dešava na KiM igra nerava, političkog strpljenja i političke mudrosti i zamolio je građane Srbije da budu smireni i da ne idu u krajnosti.

Ministar Vučević je rekao da, ipak, postoje crvene linije.

„Nema Bljeska, nema Oluje, nema marta 2004. godine“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kurti je u svojoj izjavi poručio da ga ne interesuju ljudski životi kako bi uklonio barikade.

„Takva izjava je opasna jer pokazuje da Kurti ne odustaje od sprovođenja terora nad Srbima, nasilja i postizanja krajnjeg cilja – da Srbi napuste svoja ognjišta. Kurti želi da predstavi da su samo te barijere problem, a da je sve ostalo idealno, pa kada oni to uklone, koliko god treba da ljudi strada i sa jedne i sa druge strane posle toga sve će biti idealno“, naveo je Vučević.

Situacija na severu Kosova veoma je komplikovana, a kako navodi minstar odbrane, nju dodatno usložnjava i izjava ambasadora Nemačke u Prištini Jerna Rodea da se barikade moraju ukloniti do 25. decembra.

„To je scenario koji nas ne vodi u smirivanje tenzija, već u haos. Srbija mora da nastavi sve što je do nas u kontekstu diplomatskih kontakata i razgovora i moramo da se rukovodimo racionalnim rezonima kako ne bismo napravili neku grešku“, poručio je Vučević i dodao da je ovo velika igra nerava i ko je u snažnijoj i jačoj političkoj kondiciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari