Pacoli: Na Kosovu je bio genocid

Ostavite komentar


  1. Tacno tako, samo sto je genocid načinjen nad Srbima na KiM. Planski su ubijani i proterivani sa idejom da se nikada vise na vrate! Koliko danas Srba zivi na KiM a koliko je zivilo pre 10-ak godina?

  2. Postalo je moderno da se "Genocidamo" jer navodni genocid je brižljivo pripremana akcija. Početak bombardovanja NATO alijanse je bi o signal da veliki deo Albanaca da odu put Makedonije i Albanije. Jedan deo dobro postojećih Albanaca je otišao u Ulcinj, Bar i Sutomore kao na letovanje. Kosovski Albanci su bili prevareni jer su Instruisani da će bombardovanje trajati kratko, da će pobiti sve Srbe jer mogu da gađaju bez straha da će poginuti Albanci i da će odmah nastupiti pešadija. Zbog blizine granice sa Albanijom nastalo je "Čišćenje terena" i tu se na žalost nisu birala sredstva od deportovanja do ubistava. Već prvog dana od potpisivanja kumanovski kapitulacije Albanci su se masovno vraćali i mi nezaštićeni od vojske i policije koja je već 10. juna sa "Ratnim plenom" ostavili nas na milost i nemilost osveti Albanaca. 250.000 Srba i Roma je proteran sa vekovnih ognjišta da se nikada ne vrate – e to je genocid.

  3. Evo ga jos jedan strucnjak za genocid. Cenim da je zavrsio isti kurs.o genocidu kao i S. Congradin. Nego, ako su zlocini nad Albancima dali pravo Albancima da proglase "drzavu" na Kosovu bez da pitaju drzavu Srbiju u ciju teritoriju spada i Kosovo, kako to da zlocini nad Srbima na Kosovu nisu dovoljni ni za ZSO i ne samo to nego se ne da Srbima ni da naprave ZSO kako hoce nego Albanci hoce da odredjuju kakva ce biti ZSO i sta je "dobro" za Srbe? Da ne spominjemo zlocine Albanaca nad Srbima za vreme Titovog rezima, nacisticke okupacije, turske okupacije… Ti zlocini se nista ne racunaju i ne daju nikakvo pravo Srbima? Zanimljiv je taj samozaljubljeni albanocentrican pogled na svet koji nam demonstrira i Pacoli po kojem se citav univerzum vrti oko Albanaca i njihovih neizivljenih zelja i zeljica.

  4. Pa ti Miodraže "iz Peći", zbog takvog "realističnog" razmišljanja i nisi više u Peći.

  5. Dobro je, mi smo shvatili, ali sta cemo sa ovima sto to nece da priznaju nego teraju neku svoju politiku?

  6. "Planski su ubijani i proterivani sa idejom da se nikada vise na vrate!" Znate ko je još tako planski ubijan i proterivan s idejom da se nikada više ne vrati, Dejane? Kosovski Albanci! I to desetostruko veći broj njih! Znate kako kaže "naš narod": – Ko se mača laća, rođače…

  7. ilivoje Radaković
    "Planski su ubijani i proterivani sa idejom da se nikada vise na vrate!" Znate ko je još tako planski ubijan i proterivan s idejom da se nikada više ne vrati, Dejane? Kosovski Albanci———— Ко то каже? Ко је доказао да су плански убијани? Да није можда кенгурски суд из Хага то доказао? Мало озбиљности не би фалило чак ни у коментарима.

  8. Jedva sam čekao da se pojavi i ovaj sa optužbom za "genocid"?! Ko nije zapamtio ili okusio arbautski teror, taj ne može da pretpostavi sa čime ima posla?! Ne postoji Srbin koga nisu bili, silovali, pljačkali i na kraju, ako je imao "sreće", koga noisu proterali. Oni su uspeli, našim pristankom na taj teror, da nas "istrebe" sa vekovnih srpskih teritorija, sa teritorija koje su svetinja za ovaj narod? Zašto smo pristajali da ćutimo na sve te zločine, sva ta silovanja, sve te torture, paljevine, prebijanja i iseljavanja?! Da li bi na to pristao bilo koji narod? Pristajali smo na sve, ne bi li od Albanaca napravili "braću". Sve smo pokušali. Mi smo im ispevali najveće ode o njihovoj hrabrosti, poštenju, o njihovim igrama i kulturi, koje ustvari nije ni bilo. Mi smo laganjem i trpljenjem u njihovo ime doveli sebe u stanje da nas ovaj Pacoli optužuje za "genocid"?! Niko u svetu nije uspeo da etnički očiti toliko prostora, i to ne samo od Srba, poput Albanaca a da u isto vreme svetu prodaju rog za sveću kako su , ustvari, oni terorisani?! Živeo sam u Peći u vreme najvećeg "bratstva i jedinstva" i gledao kako Srbi i Srbija plaćaju i učestvuju u sopstvenoj eksterminaciji?! Kao dete nisam mogao da verujem u ono čemu prisustvujem. Još tada je san svakog Srbina bio da pobegne kako bi spasao decu i makar deo imovine. I danas sebi postavljam pitanje, šta je bio uzrok našoj vekovnoj infantilnosti, našem vekovnom defetizmu i povlačenju. Mislim da smo mi direktna posledica i žrtve onog UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PROJEKTA, na čijem čelu stoje SAD i V. Britanija, za šta se sudilo Srbima u Hagu. Računali smo da ćemo žrtvujući svoje političare, vojnike i policiju umilostiviti prekookeanskog "Kiklopa". Da ćemo ga umilostiviti kako nas ne bi stavio na svoj "meni". Bilo je, sve uzalud. Kiklop, kao u onoj priči nastavlja sa svojim običajem, sve dok mu neko ne istera ono jedno oko. Smatram da će ovim svetom tada zavladati mir i ravnopravnost medju narodima.

  9. Pacoli je potpuno u pravu samo je zamenio gde se stvarno desio Genocida jeste bilo ali nad Srbima i to niko ne moze da ospori. Sto pre Pacoli i njegovi istomisljenici shvate da su KiM sastavni deo Srbije lakse ce im biti da se pomire sa cinjenicom da nikada nece biti nezavisni, da ih Srbija nece priznati.

  10. Pred 1999 godinu, svi albanci su bili otpušteni sa svojih radnih mesta, a jedino pravo koje su imali, bilo je pravo na pasoš. Nakon toga počela je primena sile, ubijanja i teror koji je kulminirao činjenicom da je 1999 godine dva miliona albanaca moralo da napusti Kosovo kako ne bi prošli kao oni u Srebrenici.

  11. @Milivoje Radaković

    Sa Kosova je PRIVREMENO otislo, sto zbog represije srpske policije i vojske sto na nagovor Amerikanaca i UCK zarad propagande oko 800.000 Albanaca. Sa Kosova je zbog albanske represije i uz americko zeleno svetlo TRAJNO proterano 250.000 Srba. Da je proterano desetostruko vise Albanaca onda bi ta cifra bila oko 2.5 miliona Albanaca a cak ni CNN ni NATO nisu imali obraza toliko da preteruju i lazu. Sto se tice izreke "ko se maca laca…", valjalo bi podsetiti da su Albanci na celu sa vasim idolom Haradinajem jos 1997. a narocito tokom 1998. godine tj. PRE nego sto je na Kosovo poslata srpska vojska i policija, kopali rovove, kidnapovali i ubijali civile, ubirali reket i pljackali. Da li onda ta izreka vazi i za Albance koji su dobili sta su i zasluzili jer su se ““latili maca" ili je opravdavanje zlocina i etnickog ciscenja rezervisano samo za Srbe?

  12. @autosovinizam: Koliko je to bilo "PRIVREMENO" potvrđuje činjenica da su dripci u državnoj službi svima njima koji su se do granice dovukli ODUZELI i UNIŠTILI LIČNE ISPRAVE, rođače! Istina je da je egzodus bio privremen, ali samo zato što su barabe dobile lepe batine i podvile repiće…

  13. @autosovinizam: Odakle Vam to da su ovi s Kosova "TRAJNO" proterani? Šta ih sprečava da se vrate, sem nečiste savesti i što znaju da u selu svi znaju ko su, šta su i šta su radili dok su "bili vlasni"… Šmrc!…

  14. "… sa vekovnih srpskih teritorija…" Ma nemojte, Mladenoviću? Koliko ima vekova da su Srbi došli na Balkan? 14? Koliko je vekova Kosovo bilo u sastavu raznih srpskih država? 3? Šta bi s preostalih 11?! I, imate li bilo kakav dokaz da su i u ta 3 veka Srbi činili pretežnu većinu na Kosovu? Nemate, Mladenoviću; imate samo guslarije – Filipa Višnjića i Gorana Matića…

  15. Milivoje Radaković

    04. decembar 2017.

    "… sa vekovnih srpskih teritorija…" Ma nemojte, Mladenoviću? Koliko ima vekova da su Srbi došli na Balkan? 14? Koliko je vekova Kosovo bilo u sastavu raznih srpskih država? 3? Šta bi s preostalih 11?! I, imate li bilo kakav dokaz da su i u ta 3 veka Srbi činili pretežnu većinu na Kosovu? Nemate, Mladenoviću; imate samo guslarije – Filipa Višnjića i Gorana Matića…
    – Gospodine Milivoje, kao prvo, ušprkpos tome što ste uzeli lepi srpski pseudonim, vidim da ste prostalica onog "naučnog" stanovišta da su Albanci najstariji narod na planeti. Iz toplih mora Mezozoika isplivali su odmah posle ameba. Pseudonim je valjda, da se ne setimo odakle dolaze ovoliko naučno "utemeljene" konstatacije. Kosovo i Metohija su bili, jesu i biće vekovna srpska teritorija. Ako tvrdite da nije tako, navedite dokaze, ko su ti narodi koji su tu bili pre nas. Nemojte navoditi arnautske izmiščljotine, koje nisu dostojne ljudi čiji je IQ iznad 60. Koji su to arheološki ili pisani tragovi, koji će tvrditi drugačije? Otkud Vi znate odakle su Srbi došli na Balkan odnosno da nisu bili starosedeoci na ovim prostorima? Nisu valjda proterali "mirne i civilizovane" Albance i apsolutno uništilki bilo kakve tragove o njihovom bitisanju na ovim prostorima? Da Vam plastičnije pojasnim? Više su tragova ostavile ptice u Čileu, koje su preko svog izmeta ostavile čuvenu "Čilsku šalitru" nego što su Albanci ostavili tragova na KOSMET-u?! Zar bi rušili i uništavali tragove srposke kulture, a to je proces koji traje stotinama godina odnosno, još od vremena kada su se njihove horde dovukle za turskom vojskom kako bi opljačkali nepokradeno i poklali nedoklano. Njihov ubrzani proces preoravanja srpskih gorabalja, uništavanje imovine, i skrnavljenje i paljenje srpskih svetinja kapo i promena geografskih imane je najvažniji deo njihove "kulture". Ostavite se tih 11 vekova?! Ako bih koristio Vaše "argumente" mogao bih sada da Vam dokažem da su Srbi na ovim prostorima imali državu još pre nove ere?! Ostavaite se albanskih teorija. Neozbiljne su i svakom normalnom čoveku deluju infantilno.

  16. To kada su i kako Srbi i njihova slovenska braća Hrvati stigli na zapadni Balkan, Mladenoviću, su zabeležili u svojim letopisima naša pravoslavna braća Grci, a da nisu došli na pustu ledinu nije valjda potrebno objašnjavati. Tvrditi suprotno, tj. da su Srblji ovde gde jesu "od pamtiveka" i da je Lepenski vir spomenik srpske kulture je poseban žanr poznat kao "Srbi narod najstariji". To da su Srbi na Balkanu 14 stoleća, a da je Kosovo u sastavu svakojakih srpskih država sastavilo jedva 3 je istorijska činjenica oko koje su saglasni svi sem Olge Lukić Pjanović i Milića od Mačve. A, to da su Srbi ostavili spomenike na Kosovu ne govori ništa više o tome da je Kosovo srpsko, nego što američka zastava koju je na Mesecu ostavila misija Apollo kazuje da je Mesec američki, Mladenoviću. Manastire su gradile velmože i plaćale majstore da živopise komentarišu slovenskim jezikom, što nipošto ne znači da su nepismeni zemljodelci oko tih manastira glagoljili slovenski. Bilo kako bilo, i oni su svi podignuti u prva dva od ona 3 veka… A, to kada su se i odakle na Kosovo dovukli Albanci je za ovu sublesastu tvrdnju (Kosovo je bilo, jeste i biće srpska teritorija) irelevantno. Stvar je u tome da Kosovo nije uvek i uglavnom nije bilo "srpska teritorija", da to nije sada, i da nema izgleda da to bude u nekom trenutku u budućnosti. Vi se slobodno anestezirajte tom Vašom bajalicom, a ja bih da gledam šta može da se oposli. Cheers!

  17. O zločinima srpske i crnogorske vojske prilikom zaposedanja albanskih naselja 1912 i 1913. godine je izveštavala evropska, američka i srpska opoziciona štampa.
    O zločinima srpske vojske i paravojnih jedinica nad albanskom populacijom 1912. i 1913. godine je izveštavala evropska (francuska, austrijska, ruska, italijanska, nemačka, engleska, danska, rumunska,), američka i srpska opoziciona štampa. Brojni izveštaji govore o masovnim pogubljenjima albanskog stanovništva, teškim razaranjima albanskih gradova, spaljivanju sela, pljačkanju kuća, klanju ukućana, i albanskih domaćina koji su klani prilikom pretrage kuće, silovanju žena i devojčica i zverstvima nad civilnim stanovništvom.
    Americki New York Times je 31.decembra 1912.objavio clanak pod naslovom:"Srpska vojska ostavila krvav trag , na hiljade ljudi, zena i dece je masakrirano u marsu prema moru".

  18. Nakon brojnih i učestalih pisanja evropske i američke štampe o ratnim zločinima na Balkanu, Karnegijeva zadužbina za međunarodni mir je 1913. godine ustanovila međunarodnu komisiju, koja je sredinom iste godine poslata na Balkan.Ovu međunarodnu komisiju su činili univerzitetski profesori i drugi ugledni pojedinci iz Francuske, Velike Britanije, Rusije, SAD, Nemačke i Austrije. U redovima komisije su se nalazila čak tri dobitnika Nobelove nagrade.

    Komisija je putovala Balkanom od početka avgusta do kraja septembra i na terenu je prikupljala građu, beležila razgovore sa izbeglima i prognanima, fotografisala spaljena naselja, arhivirala originalna dokumenta (pisma, objave, naredbe, letke, saopštenja) i slično.

    Po povratku u Pariz SAV MATERIJAL je bio obrađen i objavljen u formi ISCRPNOG IZVESTAJA.

  19. @mad mom, Srbija je izgubila Kosovo 1912. godine

    Za vreme bombardovanja Srbije tokom 1999. godine zapadni mediji i zapadni politicari su pricali o 100.000 ubijenih Albanaca od strane Milosevica i Srba. Ispostavilo se da je to naravno laz ali je ta laz bila potrebna kako bi se opravdalo bombardovanje Srbije, kako bi se Srbi prikazali kao zlocinci a Albanci kao nevinasca. Isto tako je bilo i 1912. i 1913. godine kada je bila potrebna neka druga propagandna kampanja i kada je bilo potrebn zaustaviti Srbiju jer je pocela da smeta interesima pojedinih zapadnih drzava..
    To sto u nekim zapadnim novinama nesto pise, to sto neki zapadni politicari nesto tvrde ili to sto se pojedini srpski politicari slazu sa tim to ne naci da je to ISTINA. Osim ako nemas 4 godina valjda ti je jasno kako funkcionise zapadna ali i ruska ili kineska politpolitika i kakvim metodama se sluze. Setimo se samo Sadamovog "hemijskog naoruzanja" u Iraku sta se isto ispostavilo kao laz itd.

  20. @Milivoje Radaković

    Dobili albanski sovinisti pomoc u vidu tipicnog primerka srpskog autosoviniste. Kako samo brani i pravda Albance i zlocine koje su pocinili, kako samo mrzi Srbe i porucuje im da su dobili sta su i trazili bez obzira da li se mozda radi o deci, starcima, zenama. Nema veze, cim su Srbi sve su zasluzili. Cak ni mnogi Albanci ne mogu da dobace do tih visina nipodostavanja, mrznje i prezira prema Srbima. Komedija i patetika, ali tako uobicajeno za palanacku i zapustenu Srbiju.

  21. @Srbija je izgubila Kosovo 1912. godine

    Cim si spomenuo medjunarodnu komisiju iz 1912. godine , setih se one iz 1999. OEBS-ove na celu sa CIA agentom Vilijemom Vokerom i one njegove pozorisne predstave u Racku na osnovu koje je bombardovanje Srbije dobilo "humanitarni" karakter i "moralno" utemljenje. A setih se odmah i kako je taj isti Vilijem Voker kasnije razgranao biznis na Kosovu, postao savetnik albanskih ratnih zlocinaca i sta sve ne. Toliko o tim medjunardnim komisijama. OK?

  22. @mad mom

    Kada vec spominjes zlocine, sigurno znas ponesto i o albanskim zlocinima na Kosovu za vreme II svetskog rata kada su Albanci kao fasisticki a kasnije i kao nacisti saveznici izvrsili nad Srbima? Cuo si za SS divizju Skenderbeg? Imas neke citate iz zapadnih medija i o tome?

  23. @autosovinizam: Vežbajte čitanje! Ja nigde nisam pravdao zločine i zločince, nego sam ukazao na to da svako ko posegne za silom mora da računa s tim da se sila može okrenuti protiv njega. To znači poslovica "Ko se mača laća, od mača će i poginuti". Niko nije branio srpskoj vlasti da se vija s hajducima po gorama, ali da spaljuje čitava sela, masakrira i proteruje ljude zato što su iste narodnosti? Problem je što srpskoj državnoj vlasti nije ni bilo stalo do OVK hajdučije, nego upravo do "rešenja albanskog pitanja"! Zato je to ponavljanje onog istog obrasca iz 1912-te kada nikakvog OVK nije bilo i kada su Albanci mislili da će srpska vojska da ih oslobodi Turskog zuluma! I ako, dok budete vežbeli čitanje, pročitate neke članke iz inostrane štampe iz 1912/13-te naićićete upravo na zgražavanje nad tim šta čine oni koje su onomad te iste velike sile pomagale da se oslobode Turaka koji su isto tako primenjivali kolektivnu kaznu i genocid kao policijsku meru…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.