Pajtić: Rusija ne kritikuje autokratsku vlast u Srbiji; Anđelković: Moskva naklonjena našim interesima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predstavnici Rusije retko kritikuju autokratski režim u Srbiji, smatra Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, u odgovoru na pitanje kako vidi ocenu ruskog ambasadora Aleksandar Bocan-Harčenko da su komentari američkog ambasadora u Srbiji, Entonija Godfrija, o stanju medija u Srbiji „pristrasni i rusofobni“.

Ambasador SAD Entoni Godfri izjavio je pre tri dana da je uznemiren obeležavanjem novinara u Srbiji kao stranih agenata ili medija pod kontrolom Stejt departmenta, istakavši da je to opasno.

– To je opasno. To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti samo dalje od EU. Nezavisni (slobodni) novinari su patriote, a ne izdajnici, oni smatraju da građani treba da budu informisani“, rekao je Godfri.

Dodao je da SAD sa ponosom podržavaju nezavisno novinarstvo i slobodu udruživanja.

– Srbija, kao mala zemlja, a i da nije mala, svakako, treba da sarađuje i sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa Rusijom. Očigledno je da u našoj državi postoje kako mediji koji više potenciraju potrebu evropskih integracija, tako i oni koji se zalažu za čvršće vezivanje za Rusiju. Problem je, međutim, što ovi drugi retko kritikuju autokratski režim u Srbiji, dok prvi bivaju proglašeni izdajnicima samo zbog toga što, držeći se zdravog razuma i profesionalnih uzusa, konstatuju da je “car go”. Nesrećnoj zemlji fragilne demokratije su takvi mediji, koji su faktor kontrole i kritike – nasušno potrebni – ističe Bojan Pajtić.

Međutim, prema rečima političkog analitičara, Dragomir Anđelković, Rusija i SAD već skoro deset godina imaju zategnute odnose na način koji počinje da podseća na epohu hladnog rata.

– Međusobna konfrotacija se ispoljava na raznim meridijanima, a pogotovo tamo gde postoje krizni potencijali. Pošto je to na Balkanu slučaj, razumljivo je što su tu posebno zategnuti odnosi tih sila. Što se nas tiče, činjenica je da ja po nas mnogo povoljnijja ruska pozicija, s obzirom da nam je Moskva naklonjena u vezi sa našim vitalnim nacionalnim interesima od Kosova do Srpske – kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, to opet nije razlog da mediji, pojedinci i organizacije koji ne dele takav stav budu stigmatizovani kao izdajnici.

– I obrnuto, da oni koji na prvo mesto stavljaju nacionalne interese a ne demokratski razvoj po nzapadnim standardima,  budu kvalifikovani kao mračnjaci ili eksponenti vlasti. Međutim sve to se kod nas olako dešava usled vrlo nepovoljne političke kulture. A velike sile onda koriste tu našu političku nezrelost za svoje interese – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari