Dragan Marković Palma, predsednik stranke Jedinstvena Srbija i gradonačelnik Jagodine, potpisaće danas peticiju Ujedinjenih regiona Srbije za decentralizaciju. Marković je, potvrđujući za Danas ovo saznanje, istakao da podržava sve zahteve iz peticije – da se imovina vrati lokalnim samoupravama, da se gradonačelnici i predsednici opština biraju neposredno na izborima, kao i da na lokalnom nivou ostaje 80 odsto poreza na plate, umesto sadašnjih 40 procenata.


Marković, inače jedan od lidera koalicije SPS-PUPS-JS, nije prvi čelnik neke lokalne samouprave i funkcioner van političkog saveza URS koji podržava peticiju za decentralizaciju Srbije. Potpis na ovaj dokument prethodnih sedmica stavilo je oko 250.000 građana, među kojima su i predsednici opština – Zoltan Bilicki (Ada, DS), Milivoje Vrebalov (Novi Bečej, LDP), Meho Mahmutović (Novi Pazar, SDP), Zoran Milenković (Varvarin, SPO), Peter Knezi (Bečej, SVM), Jugoslav Stajkovac (Aleksandrovac, DSS), Pera Milankov (Nova Crnja, grupa građana) i Radomir Ristić (Ivanjica, grupa građana).

Ideja Mlađana Dinkića, lidera URS, je da akcija skupljanja potpisa traje i u maju. Potom bi peticija, zajedno s predlozima izmene zakona o lokalnim izborima i o finansiranju lokalnih samouprava, bila predata Skupštini Srbije na razmatranje. Stranka G17 plus je početkom 2010. podnela parlamentu Predlog zakona o javnoj svojini, kojim bi se imovina vratila lokalnim samouprava i Vojvodini, ali taj akt do danas nije uvršćen u dnevni red zasedanja.

Funkcioner i poslanik URS Vlajko Senić izjavio je juče novinarima da će ta poslanička grupa u sredu, 11. maja, u Skupštini Srbije organizovati javnu prezentaciju predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Takođe, šef poslaničke grupe URS u Skupštini Srbije Mlađan Dinkić narednih dana uputiće pismo svim narodnim poslanicima radi podrške zakonskim rešenjima, kako bi se usvojili što pre i stupili na snagu u drugoj polovini godine, najavio je Senić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari