Palmer: Zajednica srpskih opština obaveza koja treba da se ispuni 1Foto: Beta/ Predsedništvo Srbije Dimitrije Goll (arhiva)

Zajednica srpskih opština je obaveza koju je Kosovo preuzelo i koju treba da ispuni, izjavio je u intervjuu za RTV21 zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i naglasio da tužba Prištine protiv Beograda za genocid ne bi doprinela rešavanju spora između dve strane, prenosi Kossev.

Palmer je istakao da bi sve što je dogovoreno u Briselu trebalo biti ispunjeno.

„Sve sporazume treba sprovesti, čak i u slučaju da se radi na dodatnim sporazumima, a koji su usmereni u pravom smeru“, izjavio je on.

Na konstataciju novinara da je Sporazum o ZSO koji je postignut u Briselu „kosovski ustavni sud proglasio neustavnim“, Palmer kaže da je siguran da postoje mehanizmi na osnovu kojih bi Kosovo moglo da formira ZSO u skladu sa Ustavom.

Konstatuje i da postoji prostor za postizanje kompromisnog rešenja, „sve dok svi razumeju ka čemu streme, a to je normalizacija odnosa koja otvara put ka EU, kako za Kosovo, tako i za Srbiju“.

Palmer se osvrnuo i na sporazum o slobodi kretanja. Kaže da postoji prostor da se unapredi implementacija ovog sporazuma. Ukazao je na potrebu jačanja regionalne saradnje između Kosova i Srbije, kao i celog regiona.

Govoreći o najavljenoj tužbi kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, za genocid protiv Srbije, Palmer je ocenio  da „ne misli da bi takav pristup doprineo rešavanju spora između Kosova i Srbije“.

Sa druge strane, tvrdi da bi Amerika zapravo želela da između strana u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u celom regionu, vidi manji fokus na prošlost, a veći na budućnost.

„Važno je za budućnost Kosova da pronađe zajedničke tačke sa Srbijom, da postignu dogovor o normalizaciji odnosa i pronađu način da pokrenu ovaj proces napred“,  naveo je Palmer.

Ipak, kako je dodao, u slučaju da Kosovo želi da nastavi sa tužbom, da je to „nezavisna odluka Kosova“, ali i da „moraju da imaju osnovu za to, i to je pitanje koje mora da se reši pre podnošenja tužbe. To je komplikovano“, dodao je Palmer.

Naglasio je, ipak, da SAD žele da vide posvećenost Prištine dijalogu i normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari