Pandemija potisnula temu proširenja 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Samit EU – Zapadni Balkan, mesecima brižljivo pripreman i gromoglasno najavljivan kao skup koji je trebalo da vrati ovaj region u sedište pažnje Unije i da predstavlja krunu prvog predsedavanja Hrvatske tom bloku, biće održan danas (sreda) kao video-konferencija.

Kako je saopšteno, Srbiju će predstavljati predsednik države Aleksandar Vučić, a glavni sastanak lidera Balkana i Unije počinje u kasnim poslepodnevnim satima. Pre toga sastaće se i vodeće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu, uključujući Evropsku narodnu partiju i grupu Socijalista i demokrata.

Prema zvaničnim i nezvaničnim najavama iz Brisela, glavna tema biće prevazilaženje posledica korona virusa. S druge strane, ne očekuje se da će se razgovarati o daljem proširenju Unije.  N1 je preneo na svom portalu da u sedištu EU tvrde da „proširenje nije zaustavljeno, taj proces je u toku i napreduje, ali je prioritet pandemija koja teško pogađa sve učesnike sastanka“.

Takođe, smatra se da će učesnicima biti preneta poruka da su „istorijske i geografske veze“ ovog regiona sa EU „mnogo jače u odnosu na druge aktere“, što je odgovor na bojazni pojedinih krugova u Uniji da će Kina zahvaljujući pomoći evropskim zemljama tokom aktuelne pandemije „istisnuti“ EU.

Što se teme normalizacije odnosa Beograda i Prištine tiče, smatra se da će danas biti ponovljen dobro poznat stav da „nema suštinske normalizacije“ bez posredovanja Unije u procesu pregovora, dok Sjedinjene Države „imaju pravo na svoju strategiju“.

U tom kontekstu, šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa da „postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine“ i da bi „svi trebalo da idu u tom pravcu“.

Povodom angažovanja SAD, on je istakao da „EU računa na Sjedinjene Države kao na pouzdanog i dobrodošlog partnera u regionu“. Borelj nije isključio ni mogućnost promene granica kao rešenja za kosovski problem, ukoliko bi se pregovaračke strane o tome saglasile, konstatujući da: „EU ne može biti veći katolik od pape“.

Pojedini mediji preneli su da će od učesnika sastanka biti zatraženo da u pozadini ne ističu državne ili nacionalne simbole. Smatra se da je takva odluka doneta na insistiranje Španije, čiji predstavnici dosad nisu prisustvovali skupovima na kojima su bili predstavnici Prištine.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa nije bilo poznato ko će predstavljati Prištinu – tehnički premijer Aljbin Kurti ili kosovski predsednik Hašim Tači.

I opozicionari sa evropskim zvaničnicima

Portal European Western Balkans preneo je da će predsednik SSP Dragan Đilas i potpredsednik DS Dejan Nikolić učestvovati na današnjem sastanku koju organizuju Partija evropskih socijalista, Socijalisti i demokrate, uoči samita EU – Zapadni Balkan.  Na video-sastanku, koji počinje u 13 sati i 30 minuta, biće prisutan i Borelj, te predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari