Panel: Sistem želi da uplaši učesnike protesta u Srbiji, mora se zadržati hrabrost 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Važno je da građani koji su izašli na ulicu zadrže hrabrost i da se ne uplaše vlasti koja bi želela da uguši protest, poručeno je danas u panel-diskusiji „Protesti i vladavina prava – ko štiti prava građana“, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, uz konstataciju da je „medijski mrak“ jedna od najvažnijih poluga vlasti.

„Građani na papiru imaju sva prava, ali je ceo sistem upregnut kako bi se građani zastrašilil da prestanu sa korišćenjem svog prava na slobodu govora, da na ulicu kažu šta misle i pokažu svoje nezadovoljstvo“, rekla je advokatica Milena Vasić iz Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, angažovana u toj organizaciji na pružanju pravne pomoći građanima.

Ona je ocenila da „izvršna vlast i pravosuđe nastoje da suzbiju građanski protest“, ukazavši na kažnjavanje jednog od učesnika protesta koji je na transparentu nosio lutkicu mada to, kako je naglasila, nije krivično delo.

Po njenim rečima, bilo bi dobro da su svi učesnici došli da takvom lutkicom na prvi naredni protest jer je i solidarnost način da se pokaže da se građani nisu uplašili represivnih metoda vlasti.

„Sjano je što su se protesti desili“, rekle je Vasić, podsetivši na besplatnu pravnu pomoć građanima tokom ranijih protesta kada su im stizale prijave, i rekla da je važno da znaju da je tu neko da ih i na taj način zaštiti.

Predstavnik BCBP Bojan Elek konstatovao je da je „policija uvek bila režimska, a ne u službi građana i promena“, ali da je dobro kada je prisutna u uniformi kao mogući način za odvraćanje onih koji žele nasilje prema učesnicima protesta.

On je istakao da prilikom nekih ranijih protesta uočena povezanost policije sa parapolicijskim snagama, sa ljudima za koje se i ne zna ko su, što je veoma opasno, navodeći da samo država sme da ima monopol sile.

„Nedavno smo videli snimak kako sekretar Vlade u Pančevu predvodi grupu opasnih momaka“, upozorio je Elek i, govoreći o represiji vlasti, podsetio da su priliko demonstracija u Francuskoj i Engeskoj „gorele lutke Makrona i visila lutka Džonsona“, ali je to tretirano samo kao sloboda izražavanja.

Učesnici diskusiije su konstatovali da je ipak policija u velikom broju na sadašnjim protestima „Srbija protiv nasilja“ širom Srbije jer se brzo objave i najmanji incidenti tokom njih, za kojima se očito traga da bi se učesnici kompromitovali.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić je rekao da vlast zloupotrebljava nacionalne TV-frekvencije, iako je to blago svih građana, tako da „većina van Beograda ni ne zna šta se dešava kada su protesti“.

Govoreći o „medijskom mraku“, on je naveo da je posebno teško građanima u malim mestima jer su tu izloženi najvećem pritisku.

On je istakao da su se slike ljudi, običnih učesnika protesta „Jedan od pet miliona“, pojavljivale u lokalnim medijima, pod kontrolom vlasti, uz tvrdnje da su to organizatori protesta.

Tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari