Papa Franja prihvatio pozive Vučića i Tačija 1

Papa Franja trebalo bi da poseti Beograd i Prištinu u narednih 12 meseci, tvrde za Danas nezvanično predstavnici zapadnih diplomatskih izvora.

Prema rečima naših sagovornika, poglavar Rimokatoličke crkve dobio je poziv od premijera Srbije Aleksandra Vučića da dođe u prvu zvaničnu posetu Beogradu i voljan je da to učini, a ni Srpska pravoslavna crkva se ne protivi takvom pozivu. U Vladi Srbije nisu juče želeli da komentarišu saznanja Danasa.

Prištinski list Koha ditore objavio je juče da je predsednik Kosova Hašim Tači, nakon najnovijeg prijema kod pape Franje, rekao da ga je papa obavestio da „namerava da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu“. Kako navodi taj list, papa je sa Tačijem i premijerom Kosova Isom Mustafom razgovarao o ulozi Kosova i izgradnji mira na Balkanu. „Papa me je informisao o planovima da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu“, naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu. Istovremeno, pres služba kosovskog premijera navela je da se Mustafa zahvalio papi Franji na „podršci Kosovu i njegovom narodu“.

Podsetimo, u martu ove godine predsednik Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija, biskup Ladislav Nemet izjavio je da je papa Franja trebalo da poseti Srbiju 21. i 22. maja, ali da je poseta otkazana zbog raspisivanja izbora u Srbiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u septembru prošle godine je tokom susreta u Vatikanu pozvao papu da poseti Srbiju, uz ogradu da o tome treba da se izjasni i Srpska pravoslavna crkva, preneli su pojedini beogradski mediji. Nikolić je prethodno taj poziv uputio putem pisma Vatikanu. Prilikom prošlogodišnjeg susreta poglavar Rimokatoličke crkve je preneo predsedniku Srbije da Sveta stolica neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. „Čovek koji miri mnoge ljude i religije u svetu ovde je nepomirljiv u stavu da Rimokatolička crkva ostaje potpuno čvrsta po principu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM“, naveo je predsednik Nikolić posle sastanka sa papom.

Početkom 2015. pojedini srpski mediji objavili su tvrdnje da su zvaničnici EU poručili srpskim vlastima da bi trebalo da organizuju posetu pape Franje. Odgovarajući na takve spekulacije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić naveo je da EU nije tražila da papa poseti Srbiju, ali „moje mišljenje, ipak, jeste da bi papa Franja trebalo da dođe u Srbiju i da je to u našem interesu“, kao i da bi nam njegova poseta „svakako koristila“.

Interesantno je da se papa Franja prilikom prošlogodišnje posete Sjedinjenim Državama vozio u fijatu 500 L, koji se proizvodi u Kragujevcu. Tom prilikom strane agencije izvestile su da je korišćenjem skromnijeg automobila papa istakao svoju jednostavnost i konzervativizam, kao i odbijanje potrošačkog načina života.

Patrijarh: Ne vidim ništa loše u poseti

U januaru ove godine srpski patrijarh Irinej rekao je da ne vidi ništa loše u tome da papa poseti Srbiju. „Poseta predstavnika jedne crkve je značajan događaj i ja tu ne vidim ništa loše, ali bitno je da li on dolazi kao državnik ili kao rimski episkop, izjavio je patrijarh Irinej za Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.