Parović: Ko u ime Vlade Srbije pregovara sa kompanijom Inobat o fabrici litijumskih baterija? 1Miroslav Parović

„Danas je Rojters izvestio o tome da Vlada Srbije i slovačka kompanija Inobat uskoro treba da potpišu pismo o namerama da se u Srbiji izgradi velika fabrika baterija za automobile. Prema navodima plan je da se iz srpskog budžeta ovoj dosta skromnoj slovačkoj kompaniji isplati 419 miliona evra, što praktično znači da bi se narodnim parama pravila privatna fabrika“, tvrdi za Danas Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

Prema njegovim rečima zanimljivo je i to da je prošle godina kompanija Rio Tinto potpisla ugovor o saradnji sa Inobatom, što jasno ukazuje da vlast planira izgradnju rudnika litijuma u dolini Jadra, bez obzira na proitivljenje građana Srbije.

 

„U tom pogledu zanimljivo je reći i to da je juna prošle godine tadašnji ambasador u Slovačkoj, Momčilo Babić bio na prezentaciji pilot projekta proizvodnje baterija koja treba da započne iduće godine. Ovo samo govori u prilog tome da vlast već uveliko šuruje sa vrlo skromnim stranim partnerom koji još uvek nema bilo kakvu ozbiljnu proizvodnju, niti finasijske rezultate kojim bi mogli da opravdaju tako ambiciozne projekte kakav planiraju u Srbiji“, ističe Parović.

On tvrdi da se iz svega može zaključiti da se radi o privatnom aranžmanu ljudi iz vrha Vučićeve vlasti gde će se uz navodnog stranog partnera, a uz obilatu pomoć iz državnog budžeta u stvari izvršiti nova otimačina preostalih srpskih resursa.

 

“ Možda u svemu bitnu stvar igra i činjenica da je Siniša Mali pre dve godine upisao nove (popravne) doktorske studije baš u Slovačkoj i da od tada negde i počinju pregovori o povezivanju Rio Tinta i Inobata u Srbiji. Tako da treba videti ko to u ime Vlade Srbije pregovara oko ovog projekta“, tvrdi Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari