Lazović: Vučić potvrdio da se od Rio Tinta nije odustalo 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u republičkom parlamentu potvrdio da se od projekta Rio Tinto nije odustalo.

„Vučić je upravo u Narodnoj skupstini potvrdio ono što smo sve vreme govorili, da se od projekta Rio Tinto nije odustalo. Ne radi se o nekoj promeni mišljenja, već o predizbornoj manipulaciji kako bi se u toku kampanje izbegla jedna vruća tema koja je izazvala veliko nezadovoljstvo“, ocenio je Lazović i dodao da se to videlo već na prvom zasedanju Skupštine kada su narodni poslanici Srpske napredne stranke o tome javno govorili.

„Postavlja se pitanje zašto beže od rasprave o Narodnoj inicijativi o zabrani iskopavanja litijuma koja, iako je još u junu zvanično predata, ni do danas nije došla do narodnih poslanika. Ja sam se obratio predsedniku skupštine i zahtevao da nam odgovori zašto ova Narodna inicijativa stoji“, kazao je Lazović.

Naveo je da bi otvaranje diskusije u Skupštini, o predloženoj Narodnoj inicijativi, bila prilika i za poslanike vladajuće garniture da objasne i odgovore zašto je u interesu građana Srbije da svoje zdravlje i budućnost stave u službu zarade kompanije Rio Tinto.

„O koliko se štetnom projektu radi potvrdila je i SANU ocenivši da bi iskopavanje litijuma i bora vodilo ka masivnoj devastaciji prostora, trajnoj promeni karaktera predela, degradaciji biodiverziteta, ugrožavanju vodoizvorišta i podzemnih voda, a štetni uticaj bi se proširio i na mnogo šire područje. Koliko je važno ovo pitanje, govori i činjenica da je Narodnu inicijativu koju su pokrenuli Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije potpisalo preko 30.000 građana“, naglasio je poslanik Radomir Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari