Drugi dan rasprave o izveštaju o KiM - Orlić: Mediji se više bavili činjenicom da Vučić nije napustio zasedanje, nego Kosovom 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o pregovaračkom procesu Beograda i Prištine od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. koji je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Pred vama stoji strani plaćenik, izdajnik, onaj ko hoće da prizna Kosovo. To svakog dana slušam ne samo o sebi, već i o ljudima koji sede sa moje desne strane “, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta poslanik Zajedno – Moramo na početku svog izlaganja o izveštaju o Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić negirao je da je bilo kada nekoga nazvao izdajnikom i stranim plaćenikom i podsetio da to čine Jovanovićevi koalicioni partneri.

Na početku sednice Vladimir Orlić , predsednik parlamenta rekao je da ni tokom današnje rasprave neće biti pauze, kao ni prvog dana.

Primetio je da su se mediji više bavili činjenicom da predsednik Srbie deset sati nije napustio zasedanje, nego situacijom na Kosovu i izveštajem.

Aleksandar Olenik, poslanik koalicije Vojvođani, naveo da je dobro što je predsednik Srbije tokom jučerašnje rasprave više puta pomenuo poštovanje Ustava.

„Na osnovu jučerašnje rasprave stiče se utisak da je cilj naše strane u pregovorima postizanje sporazuma sa Kosovom, bez suštinskog priznanja. Ako takav predlog dođe u skupštinu mi ćemo to podržati. Što se tiče izveštaja njega ne možemo da podržimo, jer se iz njega ne može zaključiti šta je cilj, da li je to sporazum ili nešto drugo“, rekao je na početku rasprave Olenik.

Kako je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac istakao na konferenciji za novinare u holu skupštine, Vučić radi ono što je obećao zapadnim partnerima, „predao je institucije sa severa, njegovi ljudi su se integrisali u kosovske institucije“.

„On je priznao nezavisnost Kosova, jedino ne priznaje da je priznao“, rekao je Lutovac, dodajući da Vučič traži od svih podršku za kompromisno rešenje, a ni sam ne zna šta je taj kompromis, niti je naveo šta to podrazumeva.

Lutovac je rekao i da je sednica o Kosovu bila prilika da se vide različiti pristupi društvenom konsenzusu.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Jahja Ferhatović naveo je da ono što se čulo od predsednika Srbije na sednici o Kosovu predstavlja jedini način kako da se izađe iz tog problema, jer je pitanje Kosova čvor koji se odnosi na ceo Balkan.

„Molim vas da sve učinite da sačuvate mir i suživot, jer bez toga nema opstanka na ovim našim prostorima. To nije pitanje jednog ili dva naroda, nego svih naroda na Balkanu“, poručio je Ferhatović.

On je ukazao i da se na sednici u utorak nekoliko puta osećao kao strano telo, jer su svi, osim Vučića, govorili kao da u ovoj državi žive samo pripadnici srpskog naroda.

“Nema konsenzusa sa vašom politikom. Nema rešenja sa vama na vlasti i moram to da vam kažem, jer nema nikoga pored vas ko bi vam to rekao. Pozivam vas da zbog katastrofalnog vođenja politike podnsete ostavku sada i da se ne pozivate na rejting, jer ste sve izbore pokrali. Podnesite ostaku, to je najbolje i za vas i za Srbiju”, poručio je sa današnje sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke.

Vučić mu je odgovorio da će ostavku da podnese ako bude bilo potrebe i da Milivojević nema razloga da ga podseća.

Slaviša Ristić, poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni, koji živi u Zubinom Kosovu, tokom rasprave i izveštaju o KiM, rekao je da je problemi u južnoj srpskoj pokrajini nisu pitanje samo za jednog čoveka, niti jedne partiju.

Odmah je usledio odgovor predsednika Vučića koji je pokazao papir i objasnio da je Slaviša Ristić od 2002. do 2013. godine podigao 120.960 evra iz kosovskog budžeta.

Danas bi parlamentarci trebalo da se izjasne o predloženom dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari